SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
De cateva zile, la Urgenta vin numai oameni cu capetele sparte. Sunt cei care l-au vazut pe Vasile B. la televizor, intr-o emisiune despre violatorul din lift. Vasile B. merge carevasazica pe strada, iar cei care isi d

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
De cateva zile, la Urgenta vin numai oameni cu capetele sparte. Sunt cei care l-au vazut pe Vasile B. la televizor, intr-o emisiune despre violatorul din lift. Vasile B. merge carevasazica pe strada, iar cei care isi dau seama ca figura lui le e cunosuta, dar nu isi amintesc de unde, isi rasucesc ca hipnotizati capul dupa el. Si, pana sa se lamureasca de unde sa-l ia, se izbesc de felinare.

Medicii de la Urgenta insista sa afle ce-i cu capetele astea sparte, dar e imposibil, pentru ca pacientii nu fac legatura cauzala intre incident si mutra lui Vasile B., omul care a aparut intr-o emisiune de trei ore ca martor auditiv la violurile din lift. Un martor auditiv in blocul caruia, in lift, au avut loc batai intre soti si sotii, diverse hartuieli sexuale sau certuri cu administratorul care nu repara usa din spate nu e sigur niciodata pe ce declara. Zgomotele din lift seamana intre ele. Vasile B. a auzit urletele femeilor violate in lift, insa pe moment a crezut ca persoana in cauza e doamna Ivanov, de la etajul sapte. Doamna Ivanov urla la fel si cand ii vine baiatul cu note mici de la scoala, si cand se imbata domnul Ivanov, si cand se imperecheaza in ghena de gunoi de la etajul zece cu postasul.

Vasile B. n-ar fi vrut sa participe la emisiune, insa nu s-a putut eschiva.

Domnule, i-au zis vecinii din comitetul de scara, o data avem si noi norocul asta sa vorbeasca lumea de blocul B37. Nu se poate sa nu te duci. Nu se face. Vezi ca lumea tine minte ca nu te-ai dus la emisiune nici acum doi ani, cand cu injunghierea din hol. Iar in alegerile din 1992 ai votat cu Ratiu. Poporul tolereaza, dar de uitat nu uita! Asa ca mergi, omule, la emisiune si reprezinta-ne!

La emisiune, Vasile B. mai mult a tacut decat a vorbit. Cand moderatorul a tabarat pe martorul auditiv ca sa-i afle parerea despre natura zbieretelor din lift si l-a pus, ca la tribunal, sa jure cu mana pe Constitutie ca va spune adevarul si numai adevarul, toata ancheta s-a dat peste cap. Dupa parerea mea, a zis Vasile B., femeile violate tipau de placere.

Poate ca marturia nu l-ar fi facut atat de faimos in cartier, daca nu intervenea in direct insusi violatorul. Cum spuneam, oamenii nu realizeaza spontan legaturile dintre cauza si efect. La Urgenta, s-au prezentat in primele zile, dupa marturia auditiva a lui Vasile B., douazeci si sapte de barbati, nenumarate persoane in varsta cu probleme sexuale si un minor, toti cu crapaturi si crevase in cutia craniana. De regula, emotia care-l inunda pe un cetatean de rand, cand recunoaste pe strada un ins care a aparut la televizor, nu are drept consecinte accidente craniene. Cel mult fracturi si entorse la picioare. Sau julituri la nas. Cand insa o luna intreaga, seara de seara, se vorbeste numai de violatorul in serie din lift, iar din declaratia in direct a acestuia rezulta ca de fapt el a fost cel violat, chiar si de doamna Ivanov, de la etajul sapte, lucrurile se schimba brusc si medicii de la Urgenta au de lucru. Degeaba il injura acum trecatorii pe Vasile B. c-a nenorocit ancheta de la televizor. Vasile B. n-are nici o vina. Un martor auditiv nu-i totuna cu unul ocular - cum just s-a exprimat responsabilul comitetului executiv in plenara largita de scara..


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.