Aprinderea bradului ridicat in Piata Unirii a creat sambata seara o adevarata isterie in Capitala. Mai ceva ca la Revolutie, intr-o atmosfera de balamuc total peste 100.000 de persoane s-au calcat in picioare, s-au pierdut 43 de copii, iar bataile di
Aprinderea bradului ridicat in Piata Unirii a creat sambata seara o adevarata isterie in Capitala. Mai ceva ca la Revolutie, intr-o atmosfera de balamuc total peste 100.000 de persoane s-au calcat in picioare, s-au pierdut 43 de copii, iar bataile din trafic, specialitatea casei. Politia? - ca de obicei, la adapost.


De 1 Decembrie se pare ca am fost mai uniti ca oricand. Din pacate, nu in cuget si nici in simtiri. Peste 100.000 de persoane s-au adunat mai "infometate" ca niciodata sa vada minunea ridicata in Piata Unirii: bradul gigant de 76 de metri inaltime. Desi aprinderea acestuia era anuntata la ora 19:00, dornici de a fi pe baricade oamenii au impanzit strazile Capitalei cu doua-trei ore inainte. In scurt timp, s-a creat o adevarata isterie. Bucuria sarbatorii s-a transformat intr-o atmosfera desprinsa parca din filmele horror. Din "mama, ce marfa o sa fie, avem cel mai tare brad" s-a ajuns la "Doamne, vreau sa scap de aici cu viata, sa ajung sanatos acasa, si nu la spital". In potopul de multime nu te mai auzeai si nu te mai vedeai om cu om. Din cauza imbulzelii, telefoanele erau fara semnal, iar de la Piata Unirii pana mai departe de Universitate a fost mai ceva ca pe ringul de box. In traficul blocat cateva ore bune se auzeau in ecou urletele copiilor speriati de ce se intampla, fluieraturi si injuraturi. Nici primarul Videanu nu a fost iertat de multime, oamenii pomenindu-l de dulce la fiecare imbranceala si lovitura luate. Ca de obicei, oamenii legii s-au pus la adapost. Sensibilizati poate de apropierea Sarbatorilor sau orbiti de lumina beculetelor, timp de cateva ore in Piata Unirii nu a "indraznit" sa apara nici picior de politist sau jandarm.


NEBUNIA SÃ…RBÃ…TORILOR. De aprinderea luminitelor cu siguranta nu te mai puteai bucura. Muscandu-ti limba ca, te-a impins pacatul sa vii sa vezi live bradul urias, nu puteai ramane indiferent la tipetele copiilor - de doar cativa anisori - adusi in toata nebunia de parintii inconstienti. Speriati de focul de artificii, micutii au plans pe toata durata "sarbatorii". Pardon, calvarului! "Taci odata, nu mai plange. Ce ai? Uite ce bradut frumos", incerca un tatic "iubitor" sa-si impace baietelul de doar 5-6 anisori, ingrozit mititelul de atata agitatie si zgomot. Fascinati probabil de mirajul luminilor, parintii au uitat sa-si mai tina de mana copiii care s-au ratacit foarte usor printre miile de oameni. Astfel ca, pe la ora 22:00 la sectiile de politie fusesera adusi mai mult de 43 de micuti pierduti si recuperati in cele din urma de familii. Pe trotuar, circulatia a devenit pur si simplu impracticabila. Nu aveai loc sa arunci un ac. Nimeni nu se mai gandea pe cine si unde loveste, singurul gand era acela sa gasesti o portita de scapare. In toata nebunia, daca mai aveai puterea sa zambesti si nu erai prea ciufulit sau lovit (nu in orgoliu!), dialogurile dintre oameni devenisera chiar amuzante. "Aoleu, lasati-ma sa trec, ca nu mai pot sa respir, mor aici mama", se auzeau cuvintele stinse ale unei batrane, cu o basca turtita, la vreo 70 de ani. "Treci mamaie, daca ai unde, ca ti-a trebuit sa vezi lumini", raspunde in bascalie un tanar pozitionat cat de cat mai bine. "Doamne, nu am mai vazut asa ceva. Parca nici la Revolutie, nici la manifestatiile din Piata Universitatii din a€™90 nu au fost atatia", se auzeau mormote din multime.


Pe la ora 23:30 se mai lasase cat de cat linistea. Bradul urias respira parca usurat. Pe jos, in urma potopului erau sticle aruncate, cioburi si multa mizerie. A fost un 1 Decembrie nebun!   


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.