CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Aromele folosite sunt artificiale
Eticheta produsului nu este foarte generoasa, desi este suficient de lunga. Nu stim din ce sunt preparate rahatul si nici umplutura de nuca.


Cozonac
CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Aromele folosite sunt artificiale
Eticheta produsului nu este foarte generoasa, desi este suficient de lunga. Nu stim din ce sunt preparate rahatul si nici umplutura de nuca.


Cozonac de post dupa reteta moderna. Adica avand premixuri si aditivi alimentari. Ingredientele lui trecute pe eticheta sunt: "Faina de grau, zahar, premix aluat (faina de grau, dextroza, gluten de grau, zahar, emulsificatori: mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, faina de soia, aroma naturala, ulei hidrogenat de rapita, colorant E 101 - riboflavina sau riboflavina 5a€™ fosfat, E 160 a - betacaroten, enzime, acid ascorbic - E 300), rahat, ulei vegetal, drojdie, pesmet, stafide, umplutura de nuca, cacao, sare iodata, ameliorator de panificatie, arome identic naturale: vanilie, lamaie, rom, colorant: tartrazina - E 102". Daca veti consuma 100 de grame din cozonacul de post analizat veti acumula 297 kcal/1.247 kj, proteine 8,4 g, lipide 3,4 g, glucide 56,34 g.


ANALIZÃ…. Cozonacul analizat este un produs de cofetarie-patiserie din categoria alimentelor dezechilibrate nutritional, cu un exces de zaharuri cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat. Acesta este periculos pentru pancreasul endocrin, care este fortat sa secrete cantitati mari de insulina intr-un timp foarte scurt, provocand oscilatii ale glicemiei, atentioneaza profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pe langa faina de grau, cozonacul contine si premixuri, emulgatori, uleiuri hidrogenate (margarina) periculoase pentru sanatate, coloranti artificiali nocivi (E102), arome artificiale. Continand tartrazina, incriminata in declansarea sindromului ADHD, precum si a blocarii enzimelor digestive si a absorbtiei zincului, produsul devine un pericol pentru consumator. Densitatea calorica a produsului este ridicata, 297 kcal/100 g. Cozonacul contine sursa de gluten, soia, nuca, ce pot fi alergene pentru cei sensibili.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de sindrom metabolic (hipertensiune, diabet de tip II, maladii cardiovasculare, neurodegenerative, cancere), cei cu sindrom ADHD. Va fi consumat de diabetici numai cu avizul medicului curant. Cozonacul este interzis suferinzilor de celiachie. Cei cu alergie sau intoleranta la soia sau nuca il vor testa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.