Din nou se discuta aprins despre dosarul „Europa Libera“. Despre atentatele puse la cale de catre Securitate impotriva celor care, de la microfonul acestui post de radio, au tinut treaza speranta romanilor. Asta e un lucru bun. Insa, in
Din nou se discuta aprins despre dosarul „Europa Libera“. Despre atentatele puse la cale de catre Securitate impotriva celor care, de la microfonul acestui post de radio, au tinut treaza speranta romanilor. Asta e un lucru bun. Insa, in aceasta ecuatie au intrat atat de multe necunoscute, incat e greu chiar si pentru o persoana care cunoaste bine cazul sa mai inteleaga ceva. De pilda, povestea cu Balaceanu-Stolnici, pe care multi o vad drept bomboana pe coliva, mai mult ne baga in ceata decat ne dumireste.
Nu doar introducerea lui Stolnici in ecuatia atentatelor Securitatii contra celor de la Europa Libera pune deja multe intrebari, dar si ultima interventie a generalului Pacepa.

Pacepa supraliciteaza varianta Litvinenko
Dupa moartea lui Litvinenko, fostul adjunct al spionajului romanesc imbratiseaza mai putin ipoteza ca Securitatea a folosit misteriosul dispozitiv RADU pentru a-i iradia pe unii dintre sefii postului de radio Europa Libera, morti in urma declansarii unor cancere galopante. Acum, Pacepa considera ca e mai plauzibil ca boala sa fi survenit in urma ingerarii de substanta radioactiva, ca in cazul agentului rus mort de curand la Londra.Ca generalul Pacepa e unul dintre cei care ar trebui sa stie cu precizie daca intr-adevar Securitatea, in special spionajul, folosea o asemenea arma pentru neutralizarea adversarilor regimului comunist este un fapt pe care nici macar nu-l comentam. Cert e ca, atunci cand generalul se afla la comanda spionajului, dusmanii din exterior, in primul rand agentii Bucurestiului care defectau, nu erau neutralizati cu RADU. Impotriva tradatorilor regimului se organizau operatiuni al caror deziderat era rapirea ori eliminarea lor fizica, prin mijloace cunoscute, cum ar fi glontul, otrava s.a.m.d. Nu era vorba despre iradierea tintelor. Iar acum sa revenim la Constantin Balaceanu-Stolnici. Academicianul a fost dovedit drept unul dintre cei mai valorosi informatori ai Securitatii. Este aproape de necontestat faptul ca toata cariera sa e strans legata de Securitatea care l-a vegheat si rasplatit pentru servicii valoroase.

Un informator si detalii din locuinta lui Georgescu
Deunazi, Balaceanu-Stolnici, cunoscut acum si drept sursa LAURENTIU a Securitatii, a fost acuzat in presa ca este complice la asasinarea lui Vlad Georgescu de catre Securitate. Academicianul ar fi furnizat serviciilor speciale romanesti planurile casei directorului de la Europa Libera, mort in 1988 in urma unui cancer galopant. Ciudat e ca Nestor Rates, succesorul lui Vlad Georgescu la conducerea postului de radio Europa Libera, cunostea bine povestea cu informatorii Securitatii din preajma lui Vlad Georgescu inca de la inceputul lui ianuarie 2003. Atunci, Rates se destainuia ziaristei Rodica Palade: “Suntem deci in noiembrie 1983 (afirma Nestor Rates - n.n.). Mai multi informatori fusesera trimisi in misiune (cel putin 15 informatori au fost implicati in spionarea lui Vlad Georgescu pe parcursul urmatorilor ani), aducand tot felul de stiri, unele adevarate, altele supte din deget. Ei erau mai intotdeauna instruiti inainte de a pleca, cativa primeau si sume de bani. Securitatea parea interesata de orice detaliu, dar, pe masura ce se inainta in timp, 'sursele>>, adica informatorii, erau insistent instruite sa fie atente 'la starea fizica si psihica a lui Vlad Georgescu>>, 'daca manifesta teama vadita si ce a intreprins concret pe aceasta linie>>. Numele lui de cod se schimba in 'Iuda>> (se mai folosea si 'Bastardul>>). Se fac niste referiri, denotand un mare interes, la mutarea familiei Georgescu intr-un apartament la parter, 'desi ar prezenta probleme de securitate>>, mai apoi se inmultesc descrierile amanuntite ale apartamentului si schitele facute, cu mai mult sau mai putin talent, de 'surse>>, uneori prelucrate de profesionisti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.