Presedintele Traian Basescu nu se dezminte. Chiar si dupa esecul inregistrat la referendum, seful statului se foloseste de fiecare iesire publica pentru a ataca Guvernul si pe cei asa zisi 322. Astfel, intr-un interviu acordat RRA, presedintele a de
Presedintele Traian Basescu nu se dezminte. Chiar si dupa esecul inregistrat la referendum, seful statului se foloseste de fiecare iesire publica pentru a ataca Guvernul si pe cei asa zisi 322. Astfel, intr-un interviu acordat RRA, presedintele a declarat ca pentru 2008 isi doreste un premier competent. Totodata el a aratat ca in acest an clasa politica s-a preocupat mai mult sa schimbe legile in favoarea sa. Replica PNL nu a intarziat sa apara. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a precizat in acest sens ca si liberalii isi doresc in 2009 un presedinte care sa faca cinste Romaniei. Astfel, politicienii nostri au reusit sa politizeze si Ziua nationala a Romaniei. Cu toate acestea oamenii au iesit ieri in strada cu miile pentru a participa la parada militara organizata in Capitala de 1 decembrie.

Presedintele Basescu a declarat sambata, intr-un interviu acordat RRA, ca pentru 2008 si-ar dori un premier competent, cu care sa poata colabora, dar si strategii pentru agricultura, sanatate, aratand ca in acest an clasa politica s-a preocupat mai mult sa schimbe legile in favoarea sa. "Trebuie sa va spun ca as fi tare bucuros sa spun ca la Palatul Victoria se afla un prim-ministru competent si cu care sa pot colabora", a raspuns Basescu unei intrebari legate de ce si-ar dori pentru Romania pentru anul viitor. Seful statului a fost foarte critic fata de evolutia din acest an, spunand ca politicienii au lucrat exclusiv in propriul interes, si nu in cel al romanilor. "Daca vorbim ce s-a intamplat insa in acest an, trebuie sa spunem ca este un an pe care nu l-am valorificat cum trebuie in folosul romanilor. Am avut o clasa politica interesata mai mult sa-si modifice Codul Penal, in asa fel incat incat nici un infractor politician sa nu mai poata ajunge in fata instantelor, am avut un an in care guvernul si-a scos ordonanta de urgenta sa-si protejeze ministrii presupus infractori, am avut un an in care disputele ne-au facut sa nu ducem la bun sfarsit nici macar propunerea de realizare a unui pact national pe pntru educatie", a spus seful statului. El a conchis aratand ca toti romanii trebuie sa fie constienti ca fara reformarea clasei politice, Romania este condamnata la involutie. Totodata, Traian Basescu a mai spus ca Romania are nevoie de un program de autostrazi, de o strategie pentru agricultura, educatie, sanatate si mediu si in general o guvernare capabila sa fructifice anii consecutivi de crestere economica. Presedintele a mai aratat ca bunastarea obtinuta din cresterea economica nu ajunge la toti cetatenii, cei mai defavorizati fiind cei din mediul rural. Basescu sustine ca nu lipsa banilor duce la lipsa de strategii in domenii sociale cheie, educatie si sanatate, ci incoerenta politicienilor. "Drama este ca datorita incoerentelor clasei politice, nicaieri in aceste domenii, fie ca vorbim de educatie, sanatatate, agricultura, mediu, program de dezvoltare a infrastructurii, deci nicaieri nu s-au stabilit politici si strategii pe termen lung, cu obiective clare. Din acest motiv, romanii au uneori impresia ca ne miscam fara sa avem o directie precisa si cred ca anul 2008 trebuie sa fie anul stabilirii obiectivelor noastre pe termen lung", a declarat presedintele, reiterand ca pentru prima oara in ultimii ani, Romania pare a trai sub imperiul lipsei de obiective.

Viziunea presedintelui despre o Romanie in deriva
De altfel, o idee similara a emis seful statului si cu ocazia receptiei de la Palatul Cotroceni dedicata zilei de 1 Decembrie. El a spus ca, dupa primul an de cand Romania este membra a UE, pare ca tara noastra nu stie incotro se indreapta, existand riscul unui esec de adaptare la exigentele Uniunii. "Dupa primul an de cand suntem membri al Uniunii Europene pare ca Romania nu stie incotro se indreapta. Este urgent sa regandim in mod responsabil sensul evolutiei Romaniei, indiferent de preferintele politice este urgent sa identificam tintele noastre comune, altfel, riscam un esec de adaptare, de perceptie, si inainte de toate riscam un esec moral daca nu ne respectam angajamentele", a subliniat presdintele. "Din pacate, aceasta sarbatoare nu este traita cu aceeasi intensitate cu care alte natiuni isi traiesc ziua nationala", a mai spus Basescu in mesajul sau transmis cu ocazia receptiei dedicata Zilei Nationale a Romaniei. Seful statului a oferit trei argumente pentru care, in opinia lui, romanii nu se bucura de ziua de 1 Decembrie: "incapacitatea oamenilor politici de a oferi o viziune clara despre viitorul nostru ca natiune" si "pierderea treptata a increderii in virtutile simbolurilor solidaritatii nationale", el facand trimitere la anii de comunism in care zilele festive au preamarit un om si nu pe romani, valori nationale fiind folosite in acest scop. Un al treilea argument invocat de seful statului s-a referit la recentele incidente din Italia, Basescu refuzand sa aminteasca explicit despre acest episod recent si limitandu-se la a spune ca, din pacate, s-a ajuns la situatia in care romanii aflati peste hotare au de suferit de pe urma faptului sa sunt romani. Basescu le-a transmis romanilor aflati peste hotare ca au drepturi si obligatii identice cu ale oricarui cetatean european si ca nimeni nu le poate contesta statutul de cetateni europeni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.