Barbatii au monopolizat postul de voice-over la toate televiziunile: Bebe Cotimanis e vocea PRO TV, Flaviu Crisan a TVR 1, iar Claudiu Istodor, a National TV. In marea de actori angajati sa anunte promourile filmelor, emisiunilor, stirilor posturilor tv s-au „ratacit" doi ingineri, la Realitatea TV si la Antena 1, si un profesor de engleza, la Prima.

Vocea TVR: Flaviu CrisanVocea Prima TV: Dan CretaVocea Realitatea tv: Claudiu Cirtina Actorul Flaviu Crisan e vocea TVR 1 doar din luna august. A fost „voce" si in reclame la Nokia, Philips, Nissan, Alpha Bank, Mentos, Persil, LG si a aparut in spoturi publicitare la bere. „Dar cea mai importanta reclama e cea pentru «copaculdehartie.ro», campanie care ne invata sa plantam copaci." Nu are exclusivitate cu TVR, iar fisa postului sau presupune „o voce minunata si o buna comunicare cu copywriterul". „Dupa timbrul vocii am fost recunoscut doar ca prezentator de televiziune si nu ca voice-over. Ai impresia ca intru la aprozar si incep cu «One man, one solution»?" Flaviu si-a inceput cariera de prezentator la PRO TV Tg.-Mures, cind transmitea pentru „Ora 7, buna dimineata", si a incheiat-o in 2003, la Antena 1. „Daca ar fi sa apar din nou pe sticla, mi-ar placea sa apar pe o sticla de Courvoisier. Mi-ar placea sa prezint o emisiune cu oameni care fac lucruri bune si frumoase, care sa se numeasca «Cele bune»."

„Fac ceea ce mi-am propus sa lucrez in afara meseriei mele, fara insa a face ceea ce nu-mi place. Nu am sa las deoparte nici avantajele pecuniare ale acestei munci", spune Claudiu Istodor, vocea National TV. Paralel, actorul e si vocea Radio Total. „Evit alimente prea reci sau prea picante", ne dezvaluie din secretele glasului mereu in forma. Istodor, primul sot al Maiei Morgenstern, sustine ca jobul e solicitant in perioadele in care proiectele se inghesuie, „iar printre ele trebuie sa ma strecor pentru a da glas perso-najelor tv, radio, de desene animate sau lecturilor de comentarii, teatru radiofonic". Ii place sa dea glas personajelor care ii permit asta. „Am preferat aceasta postura, de a ma afla in spatele imaginilor, dezgustat fiind de nivelul educational si cultural la care se recurge pentru agatarea pu-blicului-tinta. Nu ma distreaza nici fotbalul, nici moda, nici productiile tele-novelistice care vor a educa populatia tarii."

Initial, i s-a propus sa fie voice-over promo pentru The Money Channel, ulterior considerindu-se ca e mai potrivit pentru Realitatea TV. Inginerul cu patalama Claudiu Cirtina a lucrat multi ani in radio, asa ca beneficiaza de antrenament serios in domeniu. Dezavantajul jobului actual este „ca poti fi solicitat sa inregistrezi aproape la orice ora, oriunde si oricind". Nu se vrea pe sticla, pentru ca „nu sint o persoana telegenica. Mi-as dori, in masura in care timpul mi-ar permite, sa mai am o emisiune la radio". E clar ca barbatii sint alesi ca voice-overi sau announceri in defavoarea femeilor, desi acestora nu le lipseste nimic pentru a ocupa asemenea posturi. „Cunosc multe voci feminine exceptionale care fac fata cu bine in publicitate si cred ca s-ar descurca excelent si in televiziune."

„Nu este un job care sa-mi ofere sa-tisfactii, dar nici vreo neplacere. Foarte placuti sint oamenii cu care lucrez si flexibilitatea programului", spune Serban Pavlu, voice-over-ul de la TVR 2. Actorul a obtinut jobul in 2003, dupa ce prietenul si colegul lui, Damian Oancea, l-a invitat la un cas-ting. Isi mentine glasul la cote maxime cu ajutorul exercitiilor invatate in facultate, pe care le face regulat. Ca orice actor cu glas apreciat, a fost voce in sute de reclame radio si tv. Recunoscut a fost doar de „copiii prietenilor mei, dupa vocile perso-najelor de desene animate pe care le-am dublat".

Vlad „Ben" Blandu e de sase ani vocea Antena 1. A fost „recrutat" de Lucian Marinescu, actualul regizor de la Euforia. „Dupa ceva negocieri la capitolul financiar, am acceptat. Fara sa fiu in Top 5 voice-over, eram prezent in multe reclame si beneficiam de faptul ca, fiind inginer de sunet la vremea aceea cu zece ani experienta, am «ghidat» multe voci atit la Holograf Advertising, studioul lui Tino Furtuna, cit si la Magic Sound, la Yama Studios si la Musitech. Poate si cei doi ani de radio la 2M Plus, sub conducerea lui Teo Trandafir, si-au spus cuvintul in «educarea» vocii." Ben ar trebui sa mearga la sediul Antenei de trei ori pe saptamina, sa inregistreze vocile pentru saptamina urmatoare, dar cum are propriul studio de postproductie, face asta la el si le expediaza prin posta electronica. „Principala satisfactie ramine data de intii a lunii cind se platesc facturile. As fi insa nedrept sa nu recunosc ca dupa atitia ani inca inregistrez cu placere vocile. Si cit de bine te simti la un pahar cu prietenii cind fara sa te vada le spui «din off»: «Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii» si ei se uita toti catre televizorul stins."

Nu vrea pe sticla, pentru ca anonima-tul salveaza intimitatea. Si cum contractul cu Antena 1 nu este singura sursa de venit, si-a permis sa refuze de-a lungul acestor ani „propuneri foarte zimbitoare financiar de la alte posturi".Vocea PRO TV: Bebe Cotimanis In 2000 a fost invitat de vecinul sau de-atunci, din Balta Alba, Serban Huidu, sa dea o proba de voice-over pentru stirile de la Prima. Asa a inceput totul pentru ca, de sapte ani, Dan Creta este vocea statiei. „Este captivant nu doar sa participi, chiar numai sa asisti la procesul de creatie a unui trailer de film sau a unui promo de emisiune, practic niste scurte clipuri care trebuie sa exprime esenta produsului si sa il faca pe telespectator sa se simta tentat de vizionarea unui anumit program. E o activitate in conditii de stres uneori, pentru ca exista termene de executie..."

Dan a fost profesor de engleza si franceza intre 1993 si 1997, o data cu primii sai ani de jurnalism, la Cluj, la Radio Contact, CD Radio si ProFM. „Viata mea se invirte de fapt in jurul vocii mele. Datorita ei am avut marele noroc de a fi remarcat si primit in universul radio. La inceput a fost vocea, apoi prilejul de a invata sa ma joc cu ea, sa o folosesc pentru a transmite cit mai eficient un mesaj." In noiembrie 2002 a preluat de la Paul Grigoriu stafeta „Matinalului" de la Radio Romania, pe care acum il face cu Eugen Rusu si Dragos Stoica, de la „Mondenii". In reclame, Dan a promovat, la rindu-i, aparate de barbierit, telefonie mobila, parfumuri, un sapun, diverse bauturi. Dar „radioul si televiziunea sint viata mea, fara sa exagerez, si e un mod de viata deosebit de placut". Constantin „Bebe" Cotimanis, actor mare ca valoare si ca stat, este, de ani buni, vocea PRO TV-ului. Trustul i-a valorificat la maximum calitatile, oferindu-i sa prezinte emisiuni precum „Stele verzi" si „Bodyguard" si distribuindu-l in telenovele ca „Lacrimi de iubire" si „Daria, iubirea mea". Personajele negative intruchipate nu i-au stirbit nicicum admiratia publicului. Mai mult, pentru rolul Varlam, din „Lacrimi de iubire", a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun actor de telenovele oferit de „TV Mania", in 2006. Cotimanis nu a dat teatrul pe televiziune, incercind in toti acesti ani sa le impace pe amindoua. In prezent joaca la Nottara, in „Batrinul" de Maxim Gorki, piesa la care semneaza si decorul. Vocea nr. 2 a PRO-ului e chiar colegul sau de teatru, Valentin Teodosiu.