Liderul PSD anunta si o analiza dura a rezultatelor inregistrate de partid la alegeri. In replica, mai multi colegi din conducerea partidului l-au amenintat cu o "analiza" a muncii depuse de el pentru PSD.

Presedintele Senatului, Nic
Liderul PSD anunta si o analiza dura a rezultatelor inregistrate de partid la alegeri. In replica, mai multi colegi din conducerea partidului l-au amenintat cu o "analiza" a muncii depuse de el pentru PSD.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat vineri, la un post de televiziune, ca PSD negociaza in acest moment cu PNL, dar si cu PD, pentru a alcatui o majoritate parlamentara. Nicolae Vacaroiu a mai spus ca in zilele urmatoare va urma o analiza dura a rezultatelor obtinute la alegerile europarlamentare, la care vor participa toti sefii de partid din teritoriu. Tot referitor la situatia din PSD, Vacaroiu a precizat, citat de MEDIAFAX, ca in curind va avea loc si un Consiliu National al partidului si nu exclude nici varianta organizarii unui Congres extraordinar. Si senatorul PSD Serban Nicolae declarase joi ca luni, la Comitetul Executiv al partidului, se va decide convocarea unui Consiliu National, care nu s-a mai intrunit de un an. In cazul in care vor avea succes negocierile cu PNL pentru intrarea la guvernare, aceasta trebuie aprobata, potrivit statutului partidului, intr-un for largit de conducere, respectiv in Consiliul National.

Daca negocierile esueaza si PSD ramine in opozitie, Consiliul National va fi folosit de adversarii lui Mircea Geoana, respectiv de aripa Iliescu, pentru a cere asumarea de catre actuala conducere a esecului de la alegerile europarlamentare. Ion Iliescu, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu au acuzat la unison faptul ca pe 25 noiembrie PSD a inregistrat cel mai mic scor electoral din istorie, vinovat fiind, in opinia lor, actualul presedinte, Mircea Geoana.

Declaratiile lui Nicolae Vacaroiu i-au iritat pe colegii sai din conducerea partidului, pe de-o parte, pentru ca negocierile cu PNL ar trebui sa ramina "secrete", si pe de alta parte, pentru ca acesta a reluat teza convocarii unui Congres extraordinar pentru demiterea conducerii PSD. "Nu stiu ce negocieri viseaza Vacaroiu! Declaratii de acest gen fac rau partidului si, inainte de a discuta de negocierile cu alte partide, poate ar trebui sa ne uitam mai atent la contributia pe care a avut-o Nicolae Vacaroiu la alegerile de duminica, sa vedem cit a muncit el pentru partid!", a declarat pentru Cotidianul secretarul general al PSD, Titus Corlatean. "Nicolae Vacaroiu bate cimpii! El stie ce se intimpla in PSD?!", s-a enervat si vicepresedintele Cristian Diaconescu, acesta amenintindu-l si el pe presedintele Senatului cu o analiza a activitatii depuse in slujba partidului.

Liderii social democrati din jurul lui Mircea Geoana sustin ca nu se negociaza nimic cu Partidul Democrat, singura optiune pentru ei raminind o colaborare cu PNL. Anuntul facut de Viorel Hrebenciuc in editia de miercuri a ziarului Cotidianul referitor sustinerea de catre PSD a motiunii de cenzura a PD si PLD nu a fost dezbatut deocamdata in cadrul partidului, membrii Biroului de Conducere fiind instiintati de Mircea Geoana doar in legatura cu negocierile cu PNL.

ISD: "PSD trebuie sa ramina in opozitie" PSD ar trebui sa stea in opozitie pina la urmatoarele alegeri parlamentare si sa isi lanseze candidatul la Presedintie in prima parte a anului 2008, se arata intr-o analiza a Institutului de Studii Social-Democrate "Ovidiu Sincai". ISD a analizat alegerile pentru Parlamentul European si votul la referendumul pentru introducerea votului uninominal si a ajuns la concluzia ca, pe de-o parte, PSD se confrunta cu diminuarea electoratului traditional, intr-un context mai larg al stingii, iar, pe de alta parte, presedintele Traian Basescu nu mai gaseste acelasi ecou in rindurile electoratului. ISD a identificat, o data cu alegerile pentru PE, nasterea unei noi realitati politice: pentru prima data din 1990, scorurile insumate ale partidelor de dreapta, PNL, PD si PDL, ating 50% din optiunile populatiei, semnal al unei "crize a stingii". De asemenea, a fost identificata o tendinta de polarizare intre optiunile proprezidentiala (votantii PD si PLD) si antiprezidentiala (votantii PNL si PSD, in principal). Pe aceste considerente, ISD a semnalat o apropiere psihologica intre votantii PSD si cei ai PNL, insa doar in perspectiva alegerilor prezidentiale, apropiere determinata de "aversiunea" fata de actualul presedinte. Pe de alta parte, Severin a vorbit despre electoratele celor doua formatiuni ca fiind cele mai incompatibile si mai reticente fata de o eventuala alianta a partidelor pe care le sustin. Severin a afirmat ca, in rindul electoratului PNL, se manifesta, traditional, un "radicalism" fata de cel al PSD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.