1 Decembrie. Vremea cand lumea isi aminteste de strabuni. Si vremea Sarbatorilor, a colindelor, a povestilor. Tocmai bine pentru o targuiala pe cinste. La Muzeul Taranului Roman.     Mesteri cu impletituri, olari, iconari, lingurari, pielari s-au adunat de prin toate colturile tarii la Targul Sfantului Andrei. Targ care dureaza de vineri de la ceasurile zece si panaa€™n asta-seara, la sase pe-nserat, la Muzeul Taranului Roman. Fiecare a adus de acasa ce are mai de pret: care opinci si tarlici, care tesaturi si podoabe, care linguri, oale si sarmale. Caci, dupa-atata vanzoleala, sarmalele calde, placintele si vinul fiert parca mai incalzesc sufletua€™ noi. N-a lipsit nici turta dulce, cozonacul, kurtos-ul, dulciurile, siropurile si cascavalul. Toate facute manual, dupa retete vechi de cand lumea. Musafiri de seama au fost copiii, care s-au adunat gramada mare la turta dulce, transformata-n ingerasi, casute si inimioare. Radu are 10 ani si spune ca ii place cel mai tare sarutul de cocos cu ciocolata, "ca are ciocolata". Ana, o copila oachesa, de varsta cu Radu, sare entuziasmata: "Pe-asta o vreau! E cea mai frumoasa", ne spune ea, aratandu-ne inima din turta dulce, ornata cu flori de zahar. Si se face zarva mare printre prichindeii zburdalnici. Fiecare vrea sa ne convinga ca a lui e mai frumoasa. In cealalta parte a targului e coada mare la sarmale. Sunt fierbinti, abia date de pe foc. Sarmalele de post, facute cu pasat, ciuperci si nuca macinata, si cele de dulce, din carne, fac deliciul targovetilor si vizitatorilor. Iulia Corau a adus cu ea ingredientele si reteta-minune tocmai din Maramures si le-a pregatit la muzeu de cu seara, iar dis-de-dimineata le-a pus la fiert. Placintele preparate fie cu nuca, fie cu branza merg ca unse dupa sarmalute. Pe de alta parte, ceramica pictata, opincile impletite-n piele, iile, talvul, tiuga si cipoiul dau culoare targului. Preturile variaza in functie de produs. Daa€™ fiindca-i targ, lumea trebuie sa se targuiasca. Toader Buznea, mester de instrumente muzicale, cum el insusi se recomanda, de pe langa Ramnicu-Valcea, ne spune ca preturile talvului variaza in functie de mestesugul cumparatorului pentru targuiala.   diana.radu@jurnalul .ro