Ancheta DNA care priveste mita data comisiei de examinare a candidatilor pentru functii de sefi de Parchete a pornit de la o interceptare telefonica facuta intr-un alt dosar de coruptie.

Surse judiciare afirma ca DNA a inceput intimpla
Ancheta DNA care priveste mita data comisiei de examinare a candidatilor pentru functii de sefi de Parchete a pornit de la o interceptare telefonica facuta intr-un alt dosar de coruptie.

Surse judiciare afirma ca DNA a inceput intimplator ancheta in cazul mitei date comisiei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de unii candidati la sefia Parchetelor, inaintea concursului desfasurat luna aceasta. Procurorii DNA au interceptat o convorbire telefonica in care unul dintre candidati negocia mita cu un membru al comisiei de examinare, pentru a primi subiectele probei teoretice de management inainte de examen. Ca atare, procurorii au descins direct la Institutul National al Magistraturii (INM), care, impreuna cu CSM, avea sarcina organizarii concursului.

Directorul INM, Mihai Selegean, le-a spus procurorilor ca "scurgerea" celor trei variante de subiecte nu se putea face din Institut, intrucit acestea au fost depuse in plicuri sigilate in seiful institutiei si pazite de agenti ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor. "In ziua concursului, unul dintre candidati a extras unul dintre plicuri in fata celorlalti, l-a desigilat si a semnat pe celelalte doua, drept confirmare ca sint intacte", a declarat Mihai Selegean pentru Cotidianul.

Surse judiciare afirma ca subiectele concursului au fost vindute candidatilor in format electronic, inca din faza redactarii, de catre unii membri ai comisiei. Mituitorii ar fi cazut usor in plasa procurorilor DNA, intrucit multi dintre ei se laudau deschis, chiar si la petreceri cu colegi, ca si-au cumparat posturile. Unul chiar ar fi incercat o gluma, intrebindu-se daca nu ar putea avea soarta lui Decebal Traian Remes, fostul ministru al Agriculturii anchetat de DNA.

Asemanarea cu cazul Remes nu se opreste aici, pentru ca unii dintre membrii mituiti ai comisiei numite de CSM ar fi primit si produse, nu numai bani, in schimbul subiectelor. Mai mult, unul dintre candidatii mituitori s-a oferit chiar sa lucreze in sistemul "multilevel marketing", adica sa-si reduca valoarea mitei de la 50.000 la 15.000 de euro, cu promisiunea de a aduce mai multi clienti membrilor comisiei implicati in asemenea scheme de vinzari. Oferta ar fi fost acceptata.

Sursele judiciare sustin ca, pina acum, cel putin trei membri ai comisiei de examinare ar putea avea probleme penale pentru vinzarea subiectelor, iar altii, inclusiv membri ai sectiei de procurori a CSM, probleme de etica, intrucit, chiar daca nu au fost mituiti, si-au incurajat "favoritii" in convorbiri telefonice sau intilniri si i-ar fi asigurat ca vor avea grija ca acestia sa cistige concursul. In plus, nu numai examenul scris ar fi fost trucat, ci si interviurile, in sensul ca ar fi fost favorizati candidatii care au "cotizat" la comisie. Pina acum, din informatiile DNA, singurul membru al comisiei asupra caruia nu planeaza nici o banuiala, nici de ordin penal, dar nici moral, ar fi procurorul Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvint al Parchetului General, care era inclus in comisia de examinare pentru analiza partii de comunicare din examen. Cazanciuc s-a retras din comisie inaintea concursului.

Proba scrisa consta in 50 intrebari tip grila din management judiciar, management general si comunicare. Exista suspiciuni ca, de fapt, cele trei variante de teste sint identice, dar ca ordinea intrebarilor a fost inversata. CSM nu a desigilat pina acum cele doua variante care nu au fost extrase.

Pina acum au fost pusi sub invinuire patru magistrati, printre care, conform unor surse, s-ar afla si procurorul Eugen Cojocaru, de la Parchetul General, membru supleant al comisiei de examinare numite de CSM. Acesta a fost audiat joi seara la DNA, sustin aceleasi surse. Pina la inchiderea editiei, Cojocaru n-a putut fi contactat pentru a lamuri ce invinuiri ii aduce DNA. Vineri dimineata, DNA a audiat-o si pe procuroarea Gabriela Ghita, presedinta comisiei. Ea a refuzat sa faca orice comentariu la iesirea de la audieri.

Joi dupa-amiaza, procurorul Sterian Guli, cel care a cistigat postul de conducere la Parchetul Tribunalului Capitalei, a fost citat la DNA, in baza unui mandat de aducere, pe care se facea mentiunea ca magistratul are calitate de invinuit.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat vineri ca va solicita DNA sa solutioneze cu celeritate dosarul privind eventuala fraudare a concursului pentru ocuparea functiilor de procurori-sefi de la Parchete. Kovesi a spus ca nu poate sa furnizeze date in legatura cu mersul anchetei referitoare la fraudarea examenului cu pricina, insa a subliniat ca fiecare este raspunzator pentru faptele sale, iar daca un procuror comite o fapta penala, acesta trebuie sa raspunda la fel ca orice cetatean, bucurindu-se, bineinteles, de prezumtia de nevinovatie.

"Este foarte importanta stabilirea modului in care s-a desfasurat acest concurs, daca el trebuie invalidat sau validat si, avind in vedere importanta acestuia, el trebuie solutionat cit mai repede si sa se stabileasca exact ce s-a intimplat la acest concurs", a sustinut seful Ministerului Public.

Cum se deruleaza concursul CSM numeste membrii comisiei de examinare, care intocmeste trei variante de subiecte pentru proba teoretica - test-grila cu 50 de intrebari din domeniul managementului. A doua proba consta in prezentarea unui proiect de management si derularea unui interviu pe baza acestui proiect. Aceeasi comisie intocmeste si subiectele, dar si evalueaza raspunsurile. INM are rolul de a asigura logistica (sali de examen, utilitati), protocolul si secretizarea subiectelor dupa ce acestea au fost formulate de catre membrii comisiei de examinare.

Comisia de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor de pe linga Curtile de Apel, Tribunale specializate si Judecatorii, organizat in perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2007, a fost formata din: Gabriela Ghita si Florica Marin (presedinti ai comisiei, ambii procurori la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie), procurorii Eugen Cojocaru si Florentina Dragomir (Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Tamara Manea (procuror inspector in cadrul CSM), Otilia Avram (procuror la Parchetul Curtii de Apel Tirgu-Mures) - membri supleanti, Vasile Luha (procuror la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia) si Dinu Gilca (procuror la Parchetul Curtii de Apel Galati) - membri.

Reactia Institutul National al Magistraturii INM a cerut vineri CSM sa adopte trei masuri in urma declansarii scandalului:

inghetarea actualului concurs, in sensul sa nu numeasca pe nimeni in functii de conducere pina cind DNA nu stabileste cine a fraudat; sa analizeze eventuala implicare a CSM in aceasta afacere; suspendarea organizarii unui alt concurs pina la finalizarea anchetei DNA CSM a respins toate cele trei solicitari sub motivul ca nu se stie ce anume ancheteaza DNA.

Vicepresedintele CSM Dan Chiujdea a declarat vineri ca institutia pe care o reprezinta face apel la DNA sa finalizeze de urgenta dosarul privind eventuala fraudare a examenului de promovare in functii de conducere pentru procurori. Potrivit lui Chiujdea, plenul CSM s-a intrunit vineri pentru a lua in discutie informatiile in legatura cu suspiciunile aparute in legatura cu acest examen. Chiujdea a subliniat faptul ca membrii CSM nu sint implicati sub nici o forma in comisiile de concurs.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.