Tragerea la sorti a grupelor pentru turneul final are loc duminica la Lucerna, cind Romania va afla daca va da din nou peste Olanda, daca se va intilni mai devreme cu Franta sau daca va avea adversare inedite.

Spectacolul Euro 2008 continua in cadru restrins, de 16 invitati, duminica la prinz acestia urmind sa-si afle adversarii din faza grupelor turneului final. In prezenta selectionerilor care si-au calificat echipele la Campionatul European si a lui Michel Platini, prin traditionalele bile colorate se vor imparti reprezentativele in patru grupe a cite patru echipe, fiecare nationala provenind dintr-o urna valorica diferita.

Spre norocul ei, Romania face parte din urna cu cele mai puternice formatii, a treia, evitind adversari puternici precum Germania, Portugalia sau Spania. De altfel, acest lucru este unanim recunoscut la nivel continental, existind in aceste zile o multime de sondaje cu intrebarea ĄCe adversar v-ati dori din urna a treia?". Interesanta este optiunea austriecilor, care in proportie de 50% ar vrea sa joace impotriva vecinilor nemti - in mod normal, cei mai puternici oponenti, 21% impotriva Portugaliei si doar 17% cu Romania. Cei mai de temut ar fi spaniolii, ei aflindu-se in preferintele a doar 12% dintre votanti. Tragerea la sorti de duminica, de la Lucerna, va incepe efectiv la ora 13.25 (ora Romaniei) si va dura 25 de minute, ea urmind sa fie transmisa in direct de TVR 1 si de Eurosport. Tot cu aceasta ocazie, Adidas va prezenta mingea oficiala a turneului, care de luni va putea fi cumparata din magazine. Detalii tehnice despre acest ultim produs si chiar fotografii au fost pastrate strict secret pina la lansare.

In plan mediatic, turneul final va depasi cu mult granitele Europei, iar driblingurile lui Mutu, paradele lui Lobont si suturile lui Dica vor putea fi vazute in direct in toate zonele lumii. Recent, UEFA a anuntat ca a semnat parteneriate cu doi colaboratori asiatici. Media Nusantara Citra (MNC) din Indonezia si Vietnam Television (VTV) vor transmite toate cele 31 de meciuri ale turneului final, desi partidele se vor juca la orele locale 23.00 si 01.45, in plus postul public vietnamez avind programate in grila emisiuni si reportaje pe aceasta tema inca dinainte de startul Euro 2008. Securitatea pe stadioanele si strazile din Austria si Elvetia este si ea un punct care incepe sa fie pus in discutie, iar recentele actiuni violente ale fanilor romani la Sofia si la derby-ul Steaua-Dinamo au speriat fortele de ordine din aceste state. ĄPe lista politistilor se afla suporteri din Olanda, Croatia, Turcia si Polonia, considerati cei mai violenti. Sint tinuti sub observatie si citiva fani din Germania, Italia, iar dupa ultimele incidente si citiva ultrasi romani", au scris agentiile din spatiul austro-helvet. La rindul sau, FRF incearca sa-i impiedice pe huliganii romani sa ajunga la turneul final, suporterii care vor cumpara bilete la meciuri urmind sa fie verificati in baza de date a Jandarmeriei. A 13-a editie a Campionatului European de fotbal va incepe pe 7 iunie la Basel si se va incheia pe 27 iunie la Viena, interval in care pe cele opt stadioane sint asteptati 1,13 milioane de spectatori.

Fotbalistii romani vor fi impozitati in Austria si Elvetia Fotbalistii care vor participa in vara anului 2008 la Campionatul European din Austria si Elvetia vor plati impozite la sursa de 20 la suta din sumele de bani pe care le vor obtine in timpul competitiei, a anuntat vineri UEFA, informeaza AFP.

Potrivit unui comunicat al forului european, acordul incheiat cu autoritatile din Elvetia si Austria prevede ca "fotbalistii vor fi impozitati la sursa in cele doua tari gazda cu 20 la suta din primele obtinute in timpul turneului final al Euro 2008".

"Ceilalti membri ai delegatiilor straine nu vor face obiectul impozitarii la sursa. Partile au cazut de acord ca aceasta solutie sa nu afecteze primele jucatorilor la meciurile disputate in cadrul competitiilor europene intercluburi", se mai arata in comunicatul dat publicitatii de UEFA. Forul fotbalistic european a mentionat ca, din moment ce in prezent nu sint cunoscute sumele ce vor fi incasate de fiecare jucator la Euro 2008, nu se poate face un calcul al sumelor pe care Austria si Elvetia le vor cistiga in urma impozitarii, insa a estimat ca acestea ar putea fi de 2,5 pina la 5 milioane de euro.