Tancuri de ultima generatie, lansatoare de rachete, avioane, blindate pentru misiuni antitero, scafandri, parasutisti, dar si comandanti ai trupelor romane din Afganistan si Irak defileaza de Ziua Nationala pe sub Arcul de Triumf.Comandantul paradei,
Generalul de brigada Dan Ghica Radu La parada militara organizata cu ocazia zilei de 1 Decembrie in acest an vor defila prin Piata Arcului de Triumf 1.200 de militari din Armata romana, Ministerul Internelor si SRI, cu tehnica militara din dotare, in timp ce zona va fi survolata de formatii de avioane si elicoptere militare. Parada va fi deschisa de drapelele de epoca si steagurile de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte. Le vor succeda institutiile militare de invatamint, fortele terestre (cu vinatori de munte, parasutisti, infanterie mecanizata), fortele aeriene, navale. Reprezentanti ai Ministerului Internelor, jandarmii vor fi urmati de departamentul pentru situatii de urgenta, care va defila cu echipaje de interventie - pompieri, protectie civila, alpinisti, SMURD, scafandri -, dar si de personal din cadrul brigazii antiteroriste.

Pe linga acestia participa la parada coloane ale Serviciului de Protectie si Paza (SPP), formate din antemergator si escorta si dotate cu dispozitive de protectie antiglont si antibomba, ca atunci cind formeaza dispozitive speciale pentru protectia demnitarilor.

Militarii care vor prezenta onorul sint, multi dintre ei, comandanti ai trupelor detasate prin rotatie in teatrele de lupta din Afganistan, Irak, Kosovo, Angola etc. Printre acestia, comandantul paradei, generalul de brigada Dan Ghica Radu, care a revenit recent din postul de loctiitor al sefului Operatiilor din Comandamentul Coalitiei Multinationale din Irak, colonelul Nicolae Ciuca, cel care a comandat Batalionul 26 Infanterie ‘’Scorpionii Rosii’’ pe timpul misiunilor executate in Afganistan si Irak, maiorul Ovidiu Uifaleanu, la rindul lui comandant al Batalionului 821 Infanterie ‘’Soimii Carpatilor’’ in misiunea din Zabul, Afganistan.

Garda de onoare Unii dintre militarii care vor face parte din coloana de parada nu sint la prima defilare cu ocazia Zilei Nationale in acest an. Regimentul 30 de Garda ‘’Mihai Viteazul’’, unitate de elita, a fost invitat si la paradele organizate de ziua nationala a Frantei, a Italiei si a Ungariei.

Muzica de parada va fi asigurata de 70 de subofiteri-instrumentisti ai fanfarei, condusi de trei ofiteri-dirijori.

Parada de 1 Decembrie de anul acesta este o demonstratie de tehnica militara performanta, avind in vedere ca Armata romana s-a dotat recent cu citeva "piese de rezistenta" - transportoarele elvetiene de tip Piranha III, care urmeaza sa intre in curind in inzestrarea Fortelor Terestre, vehiculul de lupta multirol Humvee M-1114, iar in premiera, la defilare va participa si tehnica de geniu si pentru evacuare medicala.

Comandantul blocului de parada al tehnicii militare va prezenta onorul de pe un vehicul de lupta usor pe roti, multirol, de mare mobilitate, Humvee M-1114. Acesta are un design revolutionar si este recent intrat in dotarea subunitatilor de politie militara. Se remarca prin durabilitate, mobilitate, eficienta si o geometrie unica, putind actiona pentru perioade lungi de timp cu o minima mentenanta. Humvee-urile pot transporta 4 militari si se pot deplasa pe toate categoriile de drumuri, in toate tipurile de teren, de la jungla la desert, in orice conditii de stare a vremii si temperatura, avind o eficienta deosebita in teren accidentat. Blindajul este din kevlar capabil sa reziste la exploziile dispozitivelor electronice improvizate si armamentului de infanterie de calibru mic.

Masinile de lupta "Jderul" (foto), ale infanteriei, sint urmatoarele la rind. Aflate in dotarea Brigazii 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", acestea sint autovehicule blindate, amfibii, pe senile si asigura transportul protejat al grupei de infanterie si operatiunile de combat propriu-zise, prin angajarea luptei cu vehiculele blindate. De asemenea, combat tintele aeriene, executa lovituri in dispozitivul inamic si executa misiuni specifice vinatorilor de munte. "Jderul" are aparatura performanta de vedere si conducere pe timp de noapte, permitind executarea de misiuni in conditii de timp nefavorabil si mare putere de foc.

Poate piesa cea mai asteptata este transportorul blindat Piranha III, care va intra in dotarea batalioanelor de infanterie din Fortele Terestre. Acesta va inlocui actualele TAB-uri model sovietic, acuzate ca au un nivel de performanta inadecvat misiunilor in care sint angajate fortele armate romane. Produs in Elvetia, Piranha III are o protectie balistica variabila crescuta, blindaj performant si dotat cu kituri de protectie impotriva minelor si a armelor de nimicire in masa si este inzestrat, ca armament, cu o mitraliera de cal. 12,7mm.

Tancul TR 85 M1 "Bizonul" are o greutate de 50 de tone, fiind un tanc mijlociu, si este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, cu teava ghintuita, ale carui proiectile, cu bataie maxima de 14.600 m, pot fi perforante, cumulative sau explozive.Tancul TR 85 M1 Bizonul Tancului i s-au adus modificari in scopul cresterii puterii de foc, imbunatatirii gradului de protectie, cresterii mobilitatii, fiabilizarii agregatului energetic si a sistemului de frinare, precum si modernizarii instalatiei de transmisiuni.

Dotat cu un foarte puternic motor pe motorina, tancul dezvolta o viteza maxima pe sosea de 60 km/h, iar pe teren uscat fara denivelari, de 40 km/h. Pe timpul indeplinirii misiunilor de lupta, tancul poate trece cursuri de apa cu o latime maxima de 700 m si o adincime de 5 m.

Pentru prima data, in acest an defileaza si tehnica de geniu si pentru evacuare medicala. MEDEVAC MLI 84 (foto) este o masina blindata destinata transportului ranitilor pe cimpul de lupta si acordarii primului ajutor. Cu o masa totala de 17,6 tone, carcasa din placi blindate de otel, etansa la apa si praf, motor pe motorina de 400 CP, MEDEVAC MLI 84 poate transporta doi raniti pe targile pliante standard si doi-trei raniti in pozitie semisezind pe banca amovibila. Masina este dotata cu targi pliante standard pentru evacuarea ranitilor, saltea vacumatica cu pompa pentru traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, defibrilator semiautomat pentru acordarea primului ajutor in caz de stop cardio-respirator, truse de resuscitare rapida si de prim ajutor pentru echipaj, precum si aspirator chirurgical electric portabil si instalatie de oxigen fixa. Fortele aeriene vor participa la parada de 1 Decembrie cu Sistemul de rachete sol-aer HAWK, sistem de aparare aeriana cu raza medie de actiune produs in SUA. 20 de tari au acest sistem in dotare, iar el poate combate tinte manevriere, cu viteza mare, elicoptere, rachete de croaziera, avioane fara pilot care evolueaza pina la distanta de 30 de kilometri si inaltime maxima de 15 kilometri. Sistemul are o mobilitate inalta, sursa de energie proprie si o arhitectura bazata pe computere, asigurind lovirea automata a tintelor si poate duce actiuni de lupta intr-un mediu electromagnetic ostil si in orice conditii meteorologice. Fortele navale vor trece pe sub Arcul de Triumf cu instalatia mobila de lansare a rachetelor, care are ca principale misiuni nimicirea navelor de suprafata inamice, respingerea desantului maritim si respingerea incursiunilor navelor de suprafata in zona litoralului. Rachetele navale pot fi lansate asupra unor obiective aflate la maximum 80 de kilometri.

Intre detasamentele de defilare si blocurile de parada cu tehnica militara, Piata Arcului de Triumf va fi survolata de MIG-uri 21 Lancer, avioane IAR-99 si elicoptere IAR 330 SOCAT. Dispozitivul de zbor va fi compus, in cazul MIG-urilor, din trei formatii a cite trei avioane. Acestea vor zbura la peste 150 m inaltime, cu 600 km/ora. MIG-urile 21 Lancer au revenit la final de octombrie din misiunea BALTICA 07 din Lituania, unde, pentru o perioada de trei luni, au executat serviciul de Politie Aeriana sub comanda NATO, pentru mentinerea integritatii spatiului aerian al tarilor baltice.

Elicopterele IAR 330 SOCAT vor zbura in trei formatii de cite trei elicoptere, dispuse in sageata, la inaltimea de 100 m. SOCAT este varianta modernizata a elicopterului IAR 330 Puma, transformat astfel intr-un aparat multirol compatibil cu standardele NATO. (Oana Popescu)

Sarbatoare cu 21.000 de sarmale Ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, prima de dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, este sarbatorita si de comunitatea romaneasca din Luxemburg. Astfel, Sala Auditoriu a bancii din Luxemburg a gazduit recitalul de pian al artistului roman Victor Nicoara. La Castelul Burglinster s-a desfasurat o receptie in cinstea Zilei Nationale a Romaniei. Si la Torino va fi sarbatorita ziua de 1 Decembrie.Consilieri judeteni de la Maramures merg simbata la Bruxelles pentru a sarbatori 1 Decembrie. Pentru ca nu le pot oferi defilare, edilii din Alba isi recompenseaza concetatenii cu 21.000 de sarmale. Spectacol le promite demisionarul din fruntea PC, Dan Voiculescu, locuitorilor din Sfantu Gheorghe. In capitalele de judete, depunerile de coroane de flori vor fi la concurenta cu modestele defilari militare, iar acestea, la rindul lor, cu "defilarile" de sarmale din marmite in farfuriile de plastic. Asa cel putin se prevede in Baia Mare, Alba-Iulia, Deva, Hunedoara, Oradea, Petrosani, Satu Mare, Sibiu, Tirgu-Mures, Timisoara, Cluj-Napoca, Arad, Iasi, Galati, Focsani, Botosani si Suceava, Piatra Neamt, Galati. In plus, detinutii din Penitenciarul Galati vor putea urmari filmul artistic "Mihai Viteazul" la televiziunea cu circuit inchis. La clubul inchisorii galatene, detinutii vor urmari documentarul cu tema "Unirea face puterea". Corul detinutilor va interpreta cintece patriotice. (Cristian Oprea) Ce sarbatorim de 1 Decembrie La 1 decembrie 1918, Transilvania se unea cu regatul Romaniei in urma rezolutiei Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia. Unirea a fost rezultatul politicii externe romanesti si al participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial, in perioada 1916-1918, alaturi de Franta, Marea Britanie, Rusia si SUA. Unificarea Transilvaniei cu tara-mama, Romania, a fost ultimul act de constituire a statului national unitar roman.

Ziua Nationala a Romaniei s-a sarbatorit, pina la instaurarea comunismului, pe 10 Mai, apoi pe 23 August. In 1990, Ziua Nationala a Romaniei a fost data de 22 Decembrie. Abia din 1991 se sarbatoreste pe 1 Decembrie.