DNA cerceteaza doua sesizari penale pentru tainuirea infractorului in legatura cu un export de arme al Romaniei catre Iran, derulat in 1995. Marius Oprea, consilier al premierului Tariceanu, il acuza pe Ioan Talpes, fostul consilier al presedintelui

DNA cerceteaza doua sesizari penale pentru tainuirea infractorului in legatura cu un export de arme al Romaniei catre Iran, derulat in 1995. Marius Oprea, consilier al premierului Tariceanu, il acuza pe Ioan Talpes, fostul consilier al presedintelui Iliescu, in timp ce Talpes arata spre Oprea.

Consilierul premierului pe probleme de securitate Marius Oprea a fost audiat vineri de procurorii anticoruptie in legatura cu o plingere facuta de acesta care se referea la o posibila contrabanda cu arme desfasurata in 1994 in care au fost implicati oficiali ai statului roman.

Pe de alta parte, la sfirsitul lunii trecute, fostul consilier al fostului presedinte Ion Iliescu pe probleme de securitate, Ioan Talpes, a sesizat si el DNA, pe motiv ca Marius Oprea, desi cunostea ca statul roman a incalcat embargoul ce privea exportul de arme catre Iran, nu a informat Parchetul General, deci s-ar face vinovat de tainuirea infractorului. In acest moment, DNA cerceteaza cazul pentru a afla cine se face vinovat de aceasta infractiune. Oprea sustine ca stia de existenta contractului inca din 2000, cind era consilier al fostului presedinte Emil Constantinescu, dar nu a explicat de ce nu a informat inca de atunci autoritatile judiciare despre faptul ca Romania a incalcat embargoul impus Iranului.

Pe 30 octombrie 2006, Marius Oprea a depus la Parchetul Militar documentele conform carora Romania a livrat Iranului in 1995 rachete sol-aer in valoare de aproximativ noua milioane de dolari, incalcind astfel embargoul la care aceasta tara era supusa de NATO.

Consilierul preciza ca era vorba de un contract incheiat in 1995 de Romtehnica si guvernul iranian care prevedea livrarea echipamentelor necesare pentru dotarea a doua regimente cu rachete sol-aer. Potrivit lui Oprea, statul roman se angaja inclusiv sa instruiasca militarii iranieni pentru a sti sa foloseasca acest tip de rachete care se amplaseaza si se lanseaza de pe camioane. Valoarea contractului ar fi fost, potrivit lui Oprea, de 8.904.034,96 dolari, din care 7.394.563,63 reprezentau costul efectiv al echipamentelor militare, restul fiind cheltuieli de instruire a militarilor iranieni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.