Marko Bela va sanctiona filialele UDMR care au obtinut scoruri mai mici decit Laszlo Tokes la alegerile europarlamentare. Chiar daca "neinsemnat" pentru partid, lui Toro Tibor i se cere demisia pentru ca l-a sustinut in campanie pe episcop.

Marko Bela va sanctiona filialele UDMR care au obtinut scoruri mai mici decit Laszlo Tokes la alegerile europarlamentare. Chiar daca "neinsemnat" pentru partid, lui Toro Tibor i se cere demisia pentru ca l-a sustinut in campanie pe episcop.

"Din punct de vedere politic, noi am mai suportat astfel de atitudini. UDMR este o organizatie primitoare, dar nu e cinstit ca, daca ne vom sanctiona organizatiile care nu au fost performante in aceasta campanie si care au avut un rezultat negativ, atunci sa lasam fara sanctiune colegii care, in schimb, au actionat impotriva UDMR in aceasta campanie", a declarat Marko Bela vineri, la Cluj, referindu-se la deputatul UDMR de Timis Toro Tibor, care este si vicepresedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), condus de Tokes. Potrivit NewsIn, liderul Uniunii l-a mai acuzat pe Toro ca se da in spectacol, cind de fapt nu este un element de discutie important in cadrul formatiunii. Mai mult, Marko ii reproseaza parlamentarului ca a mintit in campanie, cind a afirmat ca nu s-a realizat lista comuna de candidati a comunitatii maghiare pentru alegerile pentru Parlamentul European. "Eu, din punct de vedere moral, nu pot accepta o astfel de atitudine", a subliniat Marko Bela.

Nici presedintele executiv al UDMR, Kelemen Honor, nu vrea sa-l lase pe Toro sa scape usor si ii recomanda sa demisioneze din grupul parlamentar si sa se inscrie in viitorul partid al lui Szasz Jeno. "El, cu sufletul si cu inima, este de mult acolo. Cinstit si corect ar fi, i-am spus si lui personal, marti, la sedinta de grup, daca el si-ar da demisia din grup. Eu cred ca este foarte greu pentru un om sa stea fizic acolo unde sta si cu sufletul, si cu inima in alta parte. S-ar putea sa fie un lucru absolut grav, un lucru care te maninca si te framinta zi cu zi", a declarat Kelemen. In ciuda solicitarilor liderilor de partid, Toro a spus ca nu va demisiona din grupul parlamentar si ca asteapta hotarirea Consiliul Reprezentantilor Unionali din 8 decembrie, singurul organ care poate sanctiona demnitari apartinind Uniunii. El isi recunoaste in schimb simpatiile pentru ideile promovate de episcopul reformat si spune ca acum exista un echilibru intre optiunile exprimate la euroalegeri (40% din electoratul maghiar in favoarea lui Tokes si 60% in favoarea UDMR). In opinia lui, cele 40 de procente merita o reprezentare in grupul parlamentar "care nu este al UDMR, ci al minoritatilor maghiare din Romania". La propunerea lui Marton Arpad, liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, Toro Tibor a facut totusi un tirg cu partidul, care consta in participarea lui exclusiv la discutiile generale legate de maghiarime, nu si la cele care vizeaza chestiuni interne ale formatiunii.

Si liderii filialelor Sfintu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni si Tirgu Secuiesc, care au pierdut alegerile in fata lui Laszo Tokes, vor avea probabil de suferit. Potrivit MEDIAFAX, Marko Bela a anuntat ca va organiza alegeri in cadrul organizatiilor cu rezultate slabe. Totodata, Bela a mai afirmat ca doreste sa reia negocierile cu organizatiile civice grupate in jurul episcopului Laszlo Tokes, insa pentru moment aceasta nu este o prioritate.

Demisie pentru eficienta Liderul UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a demisionat din functia de presedinte executiv al UDMR Covasna, subliniind ca aceasta decizie nu are nici o legatura cu rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, scrie MEDIAFAX. Marton Arpad si-a motivat decizia prin faptul ca are prea multe sarcini de indeplinit la Camera si nu poate sa fie eficient in ambele functii. El a mentionat ca si-a oferit demisia inca de pe 28 octombrie, insa Marko Bela nu a acceptat, sustinind ca este important ca deputatul sa se ocupe de campanie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin