Cea mai mare livada de pomi fructiferi din vestul tarii, aflata in localitatea timiseana Periam, a cazut “prada” jocurilor de interese de pe piata speculatiilor cu terenuri din zona. Sute de piersici, caisi, meri si visini aflati la matu
Cea mai mare livada de pomi fructiferi din vestul tarii, aflata in localitatea timiseana Periam, a cazut “prada” jocurilor de interese de pe piata speculatiilor cu terenuri din zona. Sute de piersici, caisi, meri si visini aflati la maturitate au fost taiati si dezradacinati, iar terenul, evaluat la mai multe milioane de euro, a fost introdus in circuitul imobiliar. Artizanii afacerii sunt speculantii de terenuri, care au reusit sa-i convinga pe mai-marii judetului, si in special pe reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului (ADS), sa atribuie cele 110 hectare de livada taranilor care aveau adeverinte de proprietate, dar nu fusesera pusi in posesie din cauza lipsei de teren. Iin momentul in care oamenii si-au primit pamanturile inapoi, acestea apartineau deja afaceristilor din domeniul imobiliar.

Un viceprimar, creierul manariei de la Priam
In 27 mai 2002, SC „Agrolemair” SRL Timisoara, apartinand femeii de afaceri Irina Magyar, a participat la licitatia organizata de o firma de lichidari judiciare. Aici a adjudecat toate bunurile mobile si imobile apartinand SC „Ionatim” S A Periam, judetul Timis. Suma pentru care s-a intrat in posesia patrimoniului „Ionatim”, printre care si livada de pomi fructiferi de aproape 110 ha, a fost de 1,5 miliarde de lei, bani care s-au achitat integral. „Intentionam sa accesam un proiect SAPARD si sa facem o livada etalon pentru vestul Romaniei. In acest sens, am fi beneficiat de sprijinul unei firme cu capital japonez cu sediul in Bucuresti, care ne-ar fi consiliat pentru a scoate productii record de fructe”, ne-a declarat Irina Magyar. Pentru a-si proteja investitia in plantatia de pomi fructiferi evaluata la peste 2,5 miliarde de lei, Irina Magyar a cerut ADS sa-i concesioneze terenul, ce apartinea statului, pe o perioada de 49 de ani. Desi, intr-o prima faza, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, ar fi fost de acord, dupa circa cinci luni, Primaria Periam a emis titluri de proprietate unor cetateni care nu avusesera pamant niciodata in arealul livezii. Asta, desi Legea 1/2000, modificata prin OUG 102/2001, preciza clar ca „pentru terenurile fostilor proprietari, persoane fizice, pe care se afla plantatii de hamei, viticole sau pomicole in functiune, restituirea se face pe alt amplasament, daca exista suprafete suficiente, sau se acorda despagubiri in conditiile legii”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.