Alegerea noului presedinte libanez a fost din nou aminata, dar se pare ca iesirea din criza este totusi posibila.

Solutia ar putea veni din faptul ca seful armatei, generalul Michel Sleimane, are nu doar sprijinul coalitiei antisiriene
Alegerea noului presedinte libanez a fost din nou aminata, dar se pare ca iesirea din criza este totusi posibila.

Solutia ar putea veni din faptul ca seful armatei, generalul Michel Sleimane, are nu doar sprijinul coalitiei antisiriene la putere, ci si sustinerea de principiu a unuia dintre liderii opozitiei prosiriene, fostul general Michel Aoun, al carui partid este aliat cu Hezbollah.

Sedinta parlamentara prevazuta pentru vineri pentru alegerea presedintelui a fost aminata a sasea oara, de data aceasta pentru 7 decembrie, "in vederea mai multor consultari pentru a se ajunge la un consens" privitor la un candidat, a anuntat biroul presedintelui parlamentului, Nabih Berri.

Libanul este fara presedinte de la retragerea lui Emile Lahoud, la expirarea mandatului, pe 23 noiembrie, pentru ca majoritatea antisiriana si opozitia, apropiata de Damasc, nu au ajuns la un acord asupra unui candidat.

Michel Aoun, liderul Curentului Patriotic Liber (CPL), a spus ca-l sustine pe generalul Michel Sleimane, comandantul armatei libaneze, vizat de negocierile dintre cele doua tabere. "Fireste, il sustin, sint foarte bucuros", a spus Aoun, potrivit agentiilor de presa.

"Daca majoritatea vrea, daca alte partide din opozitie il doresc, atunci este bine", a adaugat Aoun, facind aluzie la aliatii sai din miscarea siita Hezbollah. "Exista insa obstacole constitutionale ce trebuie ridicate, pentru ca guvernul este ilegitim", a precizat fostul simbol al luptei antisiriene, acum sustinut de Damasc.

Alegerea generalului Sleimane necesita un amendament la constitutie, pentru ca, potrivit articolului 49, inaltii functionari nu pot ocupa prima functie in stat decit daca demisioneaza din functie cu doi ani inainte de alegeri. In acest caz, guvernul trebuie sa prezinte parlamentului un amendament, insa cabinetul lui Fouad Siniora este considerat ilegitim de catre opozitie, de la demisia ministrilor siiti, in noiembrie 2006.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.