Romanul „Femeia nisipurilor", pe care Cotidianul vi-l ofera miercuri, i-a adus excentricului scriitor si dramaturg japonez recunoasterea dincolo de granitele nipone.

Literatura japoneza de dupa razboi si-a gasit in Kobo Abe un reprezentant atipic. Spre deosebire de literatii contemporani, Abe nu studiase literatura in mediul academic si nu vadea inclinatii nici catre scrierile care exaltau subiectivitatea si nici catre realismul care domina literatura epocii.

Datele care l-au diferentiat pe Kobo Abe de confratii de breasla capata un plus de claritate privita si din prisma registrului biografic. Fiu de medic, Kobo Abe, pe numele real Kimfusa Abe, s-a nascut la Tokyo, iar copilaria si-a petrecut-o in provincia Manciuria. In 1941, la 17 ani, s-a intors in Japonia si, doi ani mai tirziu, calcind pe urmele tatalui, a inceput sa studieze medicina la Universitatea Imperiala din Tokyo. Si-a definitivat studiile in 1948, fara a avea insa drept de practica. In 1947, interesul pentru literatura se concretizeaza in debutul lui Abe ca poet, cu volumul „Poemele unui poet necunoscut".

Imediat dupa razboi, Abe intra in „Yorn No Kai" („Asociatia noptii"), un grup cu preocupari legate de literatura, filosofie si arta si, influentat de filosoful Hanada Kiyotern, adera la ideologia marxista, devine interesat de poeticile suprarealiste si, asemenea celor mai multi tineri intelectuali din epoca, intra in Partidul Comunist Japonez, din care e exclus in 1960. Publica povestiri, scrie romane si piese de teatru avangardiste, insa notorietatea, succesul si recunoasterea internationala vin abia in 1962, o data cu publicarea romanului „Femeia nisipurilor". In anii ’70, interesul lui Abe e exclusiv canalizat spre experimentul in arta dramatica si fotografie. Pune bazele propriei trupe de teatru, experimenteaza tehnici noi legate de jocul actoricesc si continua sa scrie piese avangardiste, care incet, incet incep sa capete trasaturile noului teatru al absurdului.

Desi a inovat foarte mult in zona dramaturgiei si a artelor spectaculare, Kobo Abe s-a impus in primul rind ca romancier, iar titluri precum „Chip strain", „Harta ruinata" sau „Omul cutie" au intrat imediat in circuitul literaturii contemporane unanim garantate. In ultima parte a vietii, excentricul inovator s-a retras in completa solitudine in muntii Hakone, din sud-vestul capitalei Tokyo, si a reusit sa termine ultimul roman, „Carnetele cangurului".

Kobo Abe a murit pe 22 ianuarie 1993, dupa ce-si consolidase o reputatie de netagaduit in Japonia si dincolo de granitele ei. Bunul sau prieten, Kozaburo Oe, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, punea romanele lui Kobo Abe linga cele ale lui Kafka sau Faulkner.

Random House va lansa trailere pentru viitoarele romane. Afla mai multe pe www.cotidianul.ro/select