Lupta pentru drepturi egale intre arabi si israelieni in cadrul aceluiasi stat ar repeta scenariul apartheidului sud-african si ar distruge Israelul.

Premierul israelian Ehud Olmert a avertizat joi ca solutia crearii unui stat palestin
Lupta pentru drepturi egale intre arabi si israelieni in cadrul aceluiasi stat ar repeta scenariul apartheidului sud-african si ar distruge Israelul.

Premierul israelian Ehud Olmert a avertizat joi ca solutia crearii unui stat palestinian este singura modalitate de a prezerva statul Israel. "Daca va veni ziua in care solutia privind doua state va cadea si ne vom confrunta cu o lupta de tip sud-african pentru drepturi egale de vot (cu palestinienii), atunci, de indata ce se va intimpla acest lucru, statul Israel va fi terminat", a declarat Olmert pentru cotidianul "Haaretz", la o zi dupa incheierea conferintei israeliano-palestiniene de la Annapolis, in Statele Unite.

In acest moment, populatia araba cu drept de vot din Israel a ajuns la 20%, insa in anii urmatori se preconizeaza o egalizare a procentelor si apoi o crestere a numarului populatiei arabe la peste 50%. Din acest motiv, arabii sint considerati un "pericol demografic". Mai mult, unii palestinieni au inceput sa militeze pentru solutia unui singur stat, deoarece intrevad posibilitatea de a cistiga alegerile daca acestea sint organizate democratic. "Organizatiile evreiesti, care stau la baza influentei noastre in America, vor fi primele care vor protesta la adresa noastra, spunind ca ele nu pot sprijini un stat care nu respecta dreptul la vot al tuturor rezidentilor sai", a mai avertizat, in acest context, premierul Olmert.

Afirmatiile premierului Olmert au venit la implinirea a 60 de ani de la initierea planului Natiunilor Unite de a diviza Palestina aflata sub mandat britanic intr-un stat evreiesc si unul arab. "Cu fiecare colonist care se muta in teritoriile palestiniene si cu fiecare copil palestinian care este ucis in schimburile de focuri cu armata israeliana, Israelul pierde din justificarea morala care a dus la planul de acum 60 de ani. Palestinienii au pierdut aproape tot ce au avut", a declarat, pentru "The Guardian", istoricul israelian Tom Segev.

Guvernul israelian a mai tras asemenea semnale de alarma privind pericolele unui "Israel mare", tocmai pentru a-i determina pe cetatenii care se opun crearii unui stat palestinian sa accepte aceasta solutie. In acest moment, 38% dintre israelieni nu sint de acord cu un asemenea demers.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.