Presedintele Senatului a anuntat ca PSD negociaza cu PNL intrarea la guvernare. Cum Tariceanu declarase recent despre aceste negocieri ca sint speculatii lansate de "ziare cotroceniste", nu ramine decit o singura explicatie: aia din titlu.

Este al doilea om in stat si este unul dintre greii PSD. Se presupune ca stie ce vorbeste, mai ales ca nu vorbeste foarte des. Vacaroiu a vorbit vineri, la Constanta, unde a anuntat ca PSD negociaza cu PNL si cu PD formarea unei noi majoritati parlamentare. Fireste, majoritate parlamentara nu este totuna cu intrarea la guvernare. In cazul de fata, insa, varianta ca PSD sa negocieze doar o simpla sustinere in Parlament a unui anumit guvern este pur teoretica. Daca se poate infrupta pe deplin din roadele puterii, de ce ar alege o varianta ce i-ar limita enorm plaja de actiune? In varianta unui protocol de colaborare in Parlament, PSD nu ar fi considerat partid de opozitie, dar nici la putere n-ar fi. Ar fi mai rau decit acum. Astazi poate fi acuzat de concubinaj, daca ar semna un protocol cu PNL ar fi considerat "prostanac" cu acte.

De asemenea, mentionarea PD ca alternativa la formarea unei majoritati parlamentare este doar strategie politica. Nu ca democratii n-ar vrea sa puna umarul la darimarea guvernului. Pun si umarul, si piciorul. Dar, daca s-ar putea, sa nu afle electoratul ca s-au dedulcit la pesedisti. Sa se faca intelegeri doar pe sub masa, pentru ca, fatalitate, la PD este interzis prin lege orice parteneriat cu PSD.

Nici de partea cealalta lucrurile nu stau mai roz. Pentru social-democrati, pactizarea cu partidul lui Basescu ar fi sinucigasa. Cu cine se va bate PSD in alegeri daca nu cu Basescu si cu partidele prezidentiale? De altfel, in PSD doar grupul de la Cluj a sustinut apropierea de Cotroceni, o apropiere care nu se face decit in conditiile stabilite de Basescu: fara Iliescu si frara Hrebenciuc. Usor de zis, practic imposibil de facut.

Asa ca singura varianta ce poate fi negociata de catre pesedisti ramine intrarea la guvernare alaturi de PNL. Dar daca pesedistii vor, nu inseamna si ca vor reusi. Liberalii au mai trecut o data prin acest gen de negocieri. La motiune, cind PSD a incercat sa forteze poarta Palatului Victoria. Liberalii au scapat atunci cu fata curata. PSD ameninta astazi PNL cu motiunea PLD. Hrebenciuc a tinut mortis sa stie presa ca sustine demersul lui Stolojan. Ce lipsa de inspiratie. Cu asta ii santajeaza Hrebenciuc pe liberali? Cu motiunea PLD?! Sa fim seriosi, au rezistat ficatii liberali la combinatii de caltabosi cu palinca. In plus, rezultatele de la euroalegeri nu au fost deloc lamuritoare. In nici un sens. N-au cistigat nici cei portocalii, nici antiprezidentialii. Asa ca PNL nu are de ce sa cedeze la presiunile PSD. Asta si daca vrea sa mai ridice capul din pamint la viitoarele alegeri.

Deci, din punct de vedere politic, PNL nu are de ce sa cedeze foarte mult in discutiile cu pesedistii. Sigur, un dialog este obligat sa poarte, pentru a mai rezolva unele legi in Parlament. Dar si daca refuza dialogul, la darimarea guvernului e greu de crezut ca se poate ajunge. PSD nu are nici un interes sa-i puna viitorul guvern pe tava lui Basescu.

Dar in politica argumenetele logice nu sint suficiente. De exemplu, in PNL exista un grup extrem de puternic sa-i spunem grupul Pastriciu care militeaza pentru cooptarea PSD la guvernare. Si nu intimplator Bogdan Olteanu a fost inlocuit de Hrebenciuc la negocieri, iar noul partener de discutii se numeste Ludovic Orban, cunoscut in PNL drept omul lui Patriciu.

Dar si in PSD sint foarte multi adversari ai ideii intrarii la guvernare. Unul dintre acestia este cu siguranta Vacaroiu, care nu intimplator a facut anuntul cu negocierile. Tot Vacaroiu, care este omul lui Iliescu, a anuntat vineri si faptul ca urmeaza o analiza "dura" a rezultatului din alegeri. Pentru Geoana, intrarea la guvernare ar fi ca o bula de oxigen pe fundul marii. Din pacate pentru el, acest oxigen nu poate veni decit de la Tariceanu, care, deocamdata, este ocupat sa emita cu totul alte bule. Intrebat cu doar doua zile inainte de alegeri daca negociaza intrarea la guvernare a PSD, liderul a declarat plin de indignare: "Nu comentez astfel de speculatii lansate de ziare cotroceniste". Dupa anuntul facut de Vacaroiu, curajosul nostru premier n-a mai facut nici o declaratie. Are si ipocrizia limitele ei.