Cum editurile din Romania nu se ingramadesc sa publice literatura SF, aparitia uneia dintre cele mai tari antologii de acest fel nu poate trece neobservata.

Una dintre cartile care au meritat sa fie cumparate de la Gaudeamusul recent incheiat, citite pe indelete si apoi recomandate altora, este o antologie de texte SF, publicata la Editura Nemira. Selectia celor mai bune mostre de literatura science fiction aparute in 2006 este coordonata de Gardner Dozois, unul dintre cei mai activi SF-isti si SF-ologi, care a testat acest gen de literatura atit ca scriitor, cit si ca teoretician. Pe International Speculative Fiction Database, arhiva-"biblie" a tot ceea ce inseamna literatura de anticipatie, insiruirile de proiecte la care Dozois a participat, ca autor, editor sau redactor, par sa nu se mai termine.

Una dintre cele mai ambitioase si totodata mai rentabile idei pe care le-a avut scriitorul american a fost sa realizeze in fiecare an o antologie a celor mai bune texte SF aparute in ultimele douasprezece luni. Felul in care a selectat textele si in care si-a vindut marfa a facut ca „The Year’s Best Science Fiction" sa apara si anul acesta, la treisprezece ani de la primul volum. Antologia aparuta la Nemira, in Colectia Nautilus, care cuprinde treisprezece texte, cele mai bune din 2006, dupa Dozois, are avantajul de a-i pune la curent pe cititorii de SF din Romania, dar si pe cei care gusta fantasy-ul, cu ultimele mutatii din imaginarul acestei zone.

Scriitorii inclusi in acest volum nu vin toti din aceleasi curente si, chiar daca sint asezati de critici pe acelasi raft, au abordari foarte diferite. „Mica zeita", prima nuvela din volum, vorbeste despre o Indie distopica, unde tehnologiile de ultima ora nu exclud gaurile negre si izolate ale saraciei, al carei autor, britanicul Ian McDonald, imagineaza constant scenarii despre impactul tehnologiei asupra societatilor nonoccidentale.

Stephen Baxter, premiat si raspremiat, Vonda McIntyre, autoarea, printre altele, a citorva adaptari romanesti dupa „Star Trek", sau Joe Haldeman, un obisnuit al Premiilor Hugo si Nebula, sint doar citiva dintre autorii pe care Dozois i-a ales pedant pentru acest volum serios, de 670 de pagini scrise marunt.

Pentru mai multe titluri science fiction puteti consulta www.cotidianul.ro/select