Lucrate in culori de apa si solutie de aur, legate in marochin si ornamentate bogat dupa regulile unei arte pentru care caligrafii ocupau un rang inalt la curtea sahilor persani, manuscrise ale poetilor persani Ferdousi, Hafez, Saadi asteapta sa inca

Lucrate in culori de apa si solutie de aur, legate in marochin si ornamentate bogat dupa regulile unei arte pentru care caligrafii ocupau un rang inalt la curtea sahilor persani, manuscrise ale poetilor persani Ferdousi, Hafez, Saadi asteapta sa incante privirile vizitatorilor.

Colectia deosebit de valoroasa a fost inaugurata in cursul acestei saptamani la Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti. Miniaturi, pagini ilustrate din manuscrise persane, monezi, manuscrise romanesti sunt cateva dintre piesele prezentate cu ocazia expozitiei: "Cultura si civilizatie persana in colectiile Bibliotecii Academiei Romane".

Prezent la vernisaj, ambasadorul Iranului, Hamid Reza Arshadi si-a exprimat aprecierea fata de initiativa Academiei Romane si increderea in rolul pe care cultura il poate juca in stabilirea unui dialog real intre civilizatii. E.S. Hamid Reza Arshadi a declarat de asemenea ca pe agenda ambasadei se afla proiectul unor actiuni culturale care se vor desfasura in prima parte a anului viitor.

Cele mai multe dintre piesele expuse au fost donate de academicianul G. Oprescu. Printre cele mai valoroase se afla piesele de numismatica, unele datand din perioada premergatoare cuceririi vechii Persii de catre Alexandru cel Mare, cea mai veche datand din anul 485 d.Hr. Dintre manuscrise, cel mai vechi este Bustan, Gradina Trandafirilor, o colectie de poezii din 1569. Domeniile acoperite de manuscrisele expuse sunt: istoria, filozofia, lexicologia, prozodia, stiintele naturii, aritmetica. Expozitia va fi deschisa pana la 12 decembrie.

Cultura, in slujba diplomatiei"Imi exprim intreaga gratitudine pentru organizarea expozitiei. Pentru a intelege o tara si poporul ei trebuie sa incercam sa intelegem in primul rand cultura ei, unde se afla sufletul si identitatea acelui popor. Expozitia de fata atesta existenta istorica a unor relatii culturale excelente intre poporul roman si cel iranian." - E.S. Hamid Reza Arshadi, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Islamice Iran.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.