Democratii nu vor nici sa fuzioneze cu PLD, nici sa formeze un mare pol de centru-dreapta, asa cum vor liberal-democratii. Vor un mare partid prezidential format pe scheletul celor doua partide.

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, vede uniunea cu PLD-ul lui Theodor Stolojan numai prin formarea unui nou partid "mare", creat pe scheletul celor doua partide. Nici fuziune, nici uniune. Si oricum, nu inainte de alegerile parlamentare din 2008. "Indiscutabil, PD-ul nu vede o alianta preelectorala cu nimeni. O colaborare, avem un proiect de colaborare cu PLD. O alianta preelectorala, nu. Ne-am ars rau de tot cu alianta cu PNL-ul", a declarat Vasile Blaga joi seara, in emisiunea "100%", difuzata de postul Realitatea TV. Intrebat cum vede pe termen lung colaborarea cu PLD, Blaga a raspuns: "Personal, as vedea altceva. Nu o topire a PLD-ului in PD. Nici nu cred ca ar ajuta. Solutia ar fi un nou mare partid. Un alt partid. Un partid mare pe care sa-l formeze PLD-ul cu PD-ul".

Liberal-democratii nu sint insa prea multumiti de viziunea democratilor. Ei se pregateau deja sa anunte, la Delegatia Permanenta de miercuri, proiectul de formare a unui pol de centru-dreapta alaturi de PD, in care fiecare partid sa isi pastreze identitatea. "Si domnul Blaga, si domnul Boc au tot felul de idei. Si noi avem tot felul de idei. Vom pregati mai multe scenarii de colaborare, inclusiv unul care sa-l cuprinda pe cel anuntat de domnul Blaga, si vom discuta pentru a stabili care este cel mai bun si care va fi acceptat", ne-a declarat Theodor Stolojan. Potrivit unor surse din PLD, liberal-democratii spera sa fie ajutati de presedintele Traian Basescu pentru a-i convinge pe democrati sa accepte formarea uniunii sub forma de pol. Mai ales ca Basescu le-a promis cu o luna in urma, cu ocazia zilei de nastere a lui Stolojan, ca ii va convinge pe democrati sa accepte ideea polului.

Geoana nu stie daca va mai sustine proiectul PSD de uninominal Intrebat joi seara de realizatorul emisiunii "100%" de la Realitatea TV daca va mai sustine proiectul propriu din Parlament pe tema votului uninominal, liderul PSD, Mircea Geoana, a dat un raspuns foarte vag: "Eu cred ca nu este firesc sa intram in nici un fel de discutie in Parlament pina cind nu vedem ce se intimpla cu legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea si care este atacata la Curtea Constitutionala", spune Geoana. Declaratia vaga a liderului PSD l-a facut pe democratul Vasile Blaga, prezent in studio, sa-l acuze pe Geoana ca nu isi stapineste partidul, asta fiind motivul pentru care acesta nu ar putea promite ca legea PSD va trece, chiar daca are promise voturile PD si PSD. Acuza a stirnit o adevarata disputa intre cei doi. "Hai sa votam miine", l-a indemnat Blaga. "De ce nu ieri?", a raspuns Geoana. "Hai sa votam poimiine. Vedeti, nu puteti garanta nimic in partid prin votul dumneavoastra", a replicat Blaga. In final, intrebat ce va face daca legea Guvernului va fi promulgata, Geoana a raspuns: "Ce sa facem? Avem o lege de uninominal in Parlament, care are o majoritate. Inclusiv PD-ul a votat pentru ea". In schimb, intrebat daca vom mai avea uninominal, Blaga a raspuns: "Dupa iesirea din seara asta a domnului Mircea Geoana, nu".