Simbata, la Berlin, Cristian Mungiu concureaza la trei categorii, in cadrul celei de-a douazecea editii a Premiilor Academiei Europene de Film.

Cineastul roman va avea parte de o companie selecta, doi celebri regizori francezi din La Nouvelle Vague aflindu-se si ei la decernarea acestor premii, care va avea loc la Berlin. In cadrul ceremoniei de pe 1 decembrie, lui Alain Resnais i se va acorda Premiul FIPRESCI pentru pelicula „Coeurs". O transpunere pariziana a piesei londoneze a lui Alan Ayckbourn, filmul celebrului cineast exploreaza sentimentele si solitudinea a sase personaje de virsta mijlocie. Resnais se comporta cu personajele sale in aceeasi maniera in care un papusar iubitor isi trateaza creaturile, a sunat motivatia criticilor de film care acorda distinctia. Jean-Luc Godard, colegul de generatie al lui Resnais, va fi si el prezent pentru a primi un premiu onorific, precum si Michael Ballhaus.

Prezentatorii din acest an sint actrita franceza Emmanuelle Béart si omologul sau german Jan Josef Liefers. Regizorul Wim Wenders, presedintele Academiei Europene de Film - care numara aproximativ 1.800 de membri -, va avea de intimpinat 1.400 de invitati la gala berlineza. Invitate de onoare ale celei de-a douazecea editii a Premiilor Academiei Europene de Film vor fi actritele Jeanne Moreau si Liv Ullmann. Trupa care va performa in cadrul ceremoniei este si ea „cinematografica": Leningrad Cowboys, cunoscuta din peliculele lui Aki Kaurismäki.

Prezenta romaneasca este consistenta la aceasta editie a Premiilor Academiei Europene de Film. Maia Morgenstern, singura actrita care a obtinut aceasta distinctie (in 1993, pentru „Balanta"), va fi prezenta pentru a acorda un trofeu. „A fost sau n-a fost?" al lui Corneliu Porumboiu - care a mai candidat la categoria Scenariu - are sau nu sa fie votat de spectatori la sectiunea People’s Choice Award. Lungmetrajul lui Cristian Mungiu se bate si el la patru categorii: Cel mai bun film european din 2007, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu si Cea mai buna actrita (Anamaria Marinca, foto jos). Are rivali competenti la fiecare sectiune. La titlul de filmul european al anului 2007, Mungiu s-a mai intilnit cu concurenta: „Persepolis", animatia lui Marjane Satrapi si Vincent Parronaud (cistigatoarea premiului juriului la Cannes), „The Edge of Heaven" de Fatih Akin (care i-a suflat lui Mungiu premiul LUX acordat de europarlamentari), „Ultimul rege al Scotiei" (pentru care Forest Whitaker a luat Oscarul pentru Cel mai bun actor), „Regina" (i-a adus lui Helen Mirren Oscarul pentru Cea mai buna actrita) si „La vie en rose" (nominalizat la Ursul de Aur, dar de departe cel mai slab film aflat in aceasta competitie). Insa interpreta principala din ultimul, Marion Cotillard, a fost intens laudata de critici pentru acest rol, deci ar putea fi o amenintare - de parca Mirren nu era suficienta in acest sens, publicatiile de specialitate dind-o drept favorita - pentru Anamaria Marinca, in cursa pentru titlul de Cea mai buna actrita europeana. In afara de cele trei, la acest trofeu mai candideaza Ksenia Rappoport („Necunoscuta" de Giuseppe Tornatore), Carice van Houten („Lista neagra") si Marianne Faithful („Irina Palm"). Oricum, distinctiile acordate actorilor sint cele mai controversate din cadrul Premiilor Academiei Europene de Film.

La categoria Regie se regasesc nume de pe lista nominalizatilor la filmul anului, anume Mungiu, Stephen Frears, Kevin Macdonal si Fatih Akin, plus Tornatore. Surpriza sectiunii o constituie Roy Andersson si al sau „Du Levande", care a mai avut doar doua nominalizari in circuitul festivalier. La titlul de Cel mai bun scenarist sint doar patru nominalizari: Mungiu se bate din nou cu Fatih Akin, dar si cu Peter Morgan („Regina") si cu Eran Kolirin („Bikur Hatizmoret"). Anul acesta, cele mai bune nominalizari le-au avut lungmetrajele „Regina" (sase) si „Ultimul rege al Scotiei" (cinci).

De ce Tom Cruise a luat un premiu pentru curaj aflati pe www.cotidianul.ro/select