Uciderea de catre propriii ingrijitori a unicului jaguar al Gradinii Zoologice bucurestene a reinviat disputele dintre consilierii municipali ai PC si primarul general Adriean Videanu. Ieri, cei patru conservatori din CGMB i-au cerut edilului sef al
Uciderea de catre propriii ingrijitori a unicului jaguar al Gradinii Zoologice bucurestene a reinviat disputele dintre consilierii municipali ai PC si primarul general Adriean Videanu. Ieri, cei patru conservatori din CGMB i-au cerut edilului sef al Capitalei sa o demita pe directoarea de la Zoo, amenintand ca vor sesiza Parchetul ICCJ in acest caz. Solicitarea lor este "curat" politica, deoarece Gradina Zoologica se afla sub autoritatea CGMB, nu a Executivului municipalitatii. Insa lipsa de reactie a primarului general in acest caz, la fel ca in cel al mortii elefantului Gaya, acum un an, ridica semne de intrebare asupra evenimentelor de acest gen ce se petrec la Zoo.
Conservatorii cer ancheta penala
Intr-un raport al Comisiei CGMB de analiza si verificare a activitatii Gradinii Zoologice, intocmit in iunie a.c., dupa moartea elefantului, se arata ca nu exista un instructaj al personalului angajat, asa cum prevede legea, pentru situatia in care un animal salbatic ar evada, ceea ce poate avea consecinte grave.
Pe motiv ca au nesocotit cele semnalate in raport, membrii PC i-au amenintat, ieri, cu Parchetul General pe primarul Adriean Videanu, pe secretarului general al PMB, Tudor Toma, si pe viceprimarul general Razvan Murgeanu, argumentand ca "este necesar sa se ofere siguranta vizitatorilor Gradinii Zoologice Bucuresti, nesocotirea legii punand in pericol viata oamenilor".
Consilierii solicita, de asemenea, cercetarea cauzelor pentru care au murit, din diverse cauze, atat de multe animale la Zoo, in ultimii 2 ani, si imputarea costurilor de achizitie si intretinere a acestora direct celor responsabili de decesul lor.
Greu de ucis
Unicul jaguar al Gradinii Zoologice din Bucuresti a fost ucis, marti seara, de angajatii institutiei, in incercarea de a-l captura cand sarea gardul parcului, anterior veterinarul tranchilizandu-l, dar fara rezultat. Potrivit unui comunicat primit de la Zoo, jaguarul a evadat din cusca in jurul orei 16.00, "prin fortarea gardului". "Intrucat un asemenea eveniment prezenta un pericol deosebit, au fost evacuati vizitatorii in regim de urgenta si au fost anuntati medicul veterinar si tehnicienii. Acestia l-au tranchilizat, dar nu au reusit sa-l imobilizeze. S-a procedat apoi la prinderea acestuia cu ajutorul croselor (ustensila folosita de hingheri, care are la capat o bucla care se gliseaza in jurul gatului animalului - n.r.), chiar in momentul in care incerca sa sara gardul Gradinii Zoologice. In urma demersului angajatilor Zoo, jaguarul a murit. Incidentul nu a provocat victime nici in randul vizitatorilor, nici in randul personalului Gradinii Zoologice", se precizeaza, sec, in document.
Barbarii Europei
In timp ce in statele Uniunii Europene sunt lansate ample programe de protectie a animalelor, autoritatile din tara noastra dovedesc in continuare comportament barbar. Despre moartea elefantului Gaya, presa a scris ca a fost provocata de cainii politisti, adusi de conducerea gradinii pentru a determina animalul sa intre in adapostul de iarna. Este greu de uitat si cazul de la Gradina Zoologica din Timisoara, cand o ursoaica a fost omorata de un vanator, dupa ce conducerea institutiei a cerut acest lucru, motivand ca s-a temut "sa nu atace elevii de la liceul situat in apropiere". Animalul iesise din cusca uitata deschisa din cauza neglijentei unui ingrijitor. Ursoaica a fost impuscata mortal, pe considerentul ca tranchilizantele nu sunt eficiente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.