Companiile ruse de telefonie MTS si VimpelCom, lideri ai pietei, au primit autorizatia din partea FSB (serviciul secret rus, fost KGB) pentru utilizarea licentei sistemului BlackBerry pentru o perioada de un an, au anuntat serviciile de presa ale grupurilor, citate de RIA Novosti.
Pana in acest moment, telefonul BlackBerry nu putea fi utilizat la o capacitate normala, anumite functii nefiind disponibile in Rusia pentru ca serviciile speciale au refuzat sa isi dea acordul in acest sens, motivand lipsa de acces la sistem.
O purtatoare de cuvant al VimpelCom a precizat ca grupul pe care il reprezinta are acum obligatia de a oferi serviciilor secrete informatii privind numele utilizatorilor de BlackBerry, persoanelor ce lucreaza la stat sau au acces la secrete de stat fiindu-le interzis accesul la acest nou sistem.
in prima instanta, operatorii de telefonie se vor concentra pe clientii corporativi "inainte de a se adresa si pietei largi", a declarat Mihail samolin, director al MTS Rusia, pentru RIA Novosti.
Conform unui decret prezidential semnat in anul 2000 de catre presedintele Vladimir Putin, serviciile secrete au dreptul de a asculta telefoanele, de a intercepta transmisiile prin fax sau traficul online fara a primi autorizatie din partea unui judecator, afirma AFP.