Consultantul international Stamen Stanchev (foto), judecat in Romania pentru spionaj economic, a reclamat ieri pasivitatea autoritatilor de la Bucuresti in privinta interdictiei sale de a parasi tara.

Acesta a sustinut ca blocajul in care
Consultantul international Stamen Stanchev (foto), judecat in Romania pentru spionaj economic, a reclamat ieri pasivitatea autoritatilor de la Bucuresti in privinta interdictiei sale de a parasi tara.

Acesta a sustinut ca blocajul in care se afla dosarul de doua luni a inceput sa-i afecteze inclusiv familia. Sotia si copiii sai, aflati in Monaco, ar putea fi expulzati in orice clipa din principat, daca el nu se duce personal pentru a-si innoi dreptul de rezidenta, a afirmat Stanchev. "Ma simt ca in tara nimanui, ca intr-o inchisoare. Nu pot lucra aici, nu am asigurare de sanatate, dar cel mai grav este ca familia mea ar putea suporta niste consecinte extrem de grave. Sederea lor la Monaco, unde fiica mea este inscrisa la scoala, depinde de dreptul meu de rezidenta. Acesta a expirat la data de 28 octombrie, pentru ca nu m-am putut prezenta in fata autoritatilor de acolo. Iar acum nu pot sa ma duc la Monaco pentru a rezolva aceasta problema", a sustinut consultantul intr-o conferinta de presa organizata ieri.


BLOCAJ. Bulgarul a cerut in urma cu cateva luni judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti fie sa i se acorde zece zile pentru a se duce la Monaco, fie sa i se revoce masura preventiva a interdictiei de a parasi tara. Magistratii nu au avut insa cum sa se pronunte, deoarece Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a decis inca ce instanta este competenta sa judece cazul "Spionaj si tradare".


Potrivit avocatilor bulgarului, plangerea facuta de Stanchev la Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost inregistrata, iar instanta de la Strasbourg a comunicat deja statului roman ca problema sesizata este analizata "in regim de urgenta". Ei au invocat, de asemenea, faptul ca cetateanul american Vadim Benyatov Don, inculpat si el pentru spionaj, a beneficiat de ridicarea interdictiei de a parasi tara si a plecat din Romana. "S-a incalcat, in opinia noastra, principiul egalitatii de tratament", au pledat avocatii. Aparatorii sustin ca asteapta o reactie din partea autoritatilor romane, inclusiv a agentului guvernamental si a Ministerului Justitiei, pentru solutionarea situatiei in care se afla consultantul.
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.