Moneda nationala a continuat sa se aprecieze ieri fata de cea unica, pe fondul revenirii speculatorilor pe pietele emergente. Pe langa reducerea sentimentelor de aversiune fata de risc, care a determinat scaderea sub pragul de 800 de dolari, la crest
Moneda nationala a continuat sa se aprecieze ieri fata de cea unica, pe fondul revenirii speculatorilor pe pietele emergente. Pe langa reducerea sentimentelor de aversiune fata de risc, care a determinat scaderea sub pragul de 800 de dolari, la cresterea leului a contribuit si mentinerea dobanzilor interbancare la depozitele overnight si one week in culoarul 7 - 8%, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Cursul mediu al euro a scazut de la 3,5865 la 3,5615 lei, insa in piata cotatiile au coborat spre nivelul de 3,53 lei. Piata s-a deschis in jurul valorii de 3,59 lei, dupa care euro s-a depreciat constant, evolutie identica cu cea a celorlalte monede emergente. In jurul orei 16:30 cotatiile au scazut pana la 3,5380 - 3,5420 lei. Un rol in aprecierea leului il poate avea si ancheta conjuncturala realizata de INS, in randul managerilor din Romania, indica pentru perioada noiembrie 2007 - ianuarie 2008 "o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare, o usoara scadere a activitatii din constructii pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, o crestere in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare". Cursul mediu al monedei americane nu a suferit modificari mari fata de marti, 2,4171 lei fata de 2,4147 lei, la aceasta contribuind evolutia paritatii lui fata de euro, Dolarul s-a apreciat fata de euro pana la un maximum al ultimelor sapte zile, ca urmare a faptului ca investitorii si-au marcat profitul obtinut din deprecierea record a monedei americane. Paritatea a coborat de la un maxim de 1,4870 dolari la 1,4713 dolari, in ciuda faptului ca a fost anuntata o scadere in octombrie a cererilor de bunuri de folosinta indelungata cu 0,4% fata de septembrie. Cotatia spot a aurului a atins un nivel maxim de 815,30 dolari in timpul sedintei, dupa care a coborat semnificativ, cu mai mult de 2%, pana la un nivel minim de 792,10 dolari/uncie, pretul la primul fixing al sedintei de la Londra fiind de 796,50 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.