Presedintele francez Nicolas Sarkozy (foto) face eforturi mari pentru a calma violentele izbucnite in suburbiile Parisului in ultimele trei nopti. El s-a intilnit cu parintii celor doi adolescenti de culoare, a caror moarte a scos populatia in strada si a determinat valuri intregi de proteste acerbe. Cei doi baieti, de 15, respectiv 16 ani, si-au pierdut viata dupa ce motocicleta lor s-a izbit de o masina a politiei.

Localnicii spun ca ofiterii aflati in autoturism au fugit de la locul accidentului, fara sa le acorde adolescentilor primul ajutor. Imediat, rezidentii din suburbii au iesit in strada, au incendiat sute de masini si cladiri si s-au ciocnit violent cu fortele de ordine. Dupa trei nopti consecutive de proteste, s-au inregistrat peste 100 de raniti si pagube materiale considerabile.

Liderul de la élysée a discutat cu familiile victimelor in incercarea de a dezamorsa criza. El a avut apoi o intrevedere de urgenta cu ministrul de Interne, Michelle Alliot-Marie, pentru a gasi solutii de calmare a situatiei. (I.M.)