Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste la 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei. Dupa crestinarea dacilor, o data cu venirea Sfantului Andrei pe aceste meleaguri, fondul pagan al vechilor ritualuri nu a fost eliminat total, ci doar transformat.
Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste la 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei. Dupa crestinarea dacilor, o data cu venirea Sfantului Andrei pe aceste meleaguri, fondul pagan al vechilor ritualuri nu a fost eliminat total, ci doar transformat.

Numarul mare de traditii si obiceiuri ce isi au obarsia in acest inceput dezvaluie o legatura unica intre vechile credinte, traditii sau obiceiuri si ideile cuprinse in predica Apostolului. Un bun exemplu este noaptea Sfantului Andrei (numele este de origine greaca si inseamna "barbatie" sau "valoare").


Ritualuri pagane. In noaptea de Santandrei, in credinta populara, se deschide cerul si se pot face vraji si farmece. Astfel, in unele zone se mai pastreaza si astazi obiceiul ca fetele care urmeaza sa se casatoreasca sa isi afle ursitul masurand noua cescute cu apa, pe care le varsa intr-o strachina ce va fi pusa la icoana. Dimineata, apa din strachina se masoara, din nou, tot cu aceeasi cescuta; daca pe fundul strachinii mai raman cateva picaturi de apa, atunci fata va avea noroc si se va casatori, iar daca ultima cescuta ramane neumpluta bine, aceasta nu va avea noroc. Este noaptea in care se pot lua masuri de precautie pentru a indrepta raul provocat de duhurile necurate, care vin pentru a-i speria pe cei vii.


In Moldova, noaptea de Santandrei se numea Pazitul Usturoiului si se celebra ca un adevarat revelion; de aici si ipoteza ca in aceasta zi dacii serbau Anul Nou. Tinerii, baieti si fete, se adunau intr-o casa mai mare si, de cu zi, ungeau usile si ferestrele cu usturoi, iar de cum se lasa seara incepeau petrecerea, mancau si beau, iar dimineata ieseau in curte unde impreuna cu lautarii jucau covata cu usturoi, care peste noapte era pazita de o batrana. Dupa terminarea petrecerii, usturoiul din covata era impartit intre ei si pastrat la icoane pentru a-i feri de boli si farmece. Tot in credinta populara, in seara zilei de 29 noiembrie se seamana grau intr-o farfurioara - cati membri are familia, atatea farfurioare se pun - , iar la Anul Nou cel al carui grau va creste inalt si verde va fi sanatos si va avea noroc.

Mancarea din aceasta zi va fi pe baza de usturoi si de placinte dulci. Usturoiul, consumat ca atare sau in diferite combinatii, ajuta la mentinerea unei stari generale de buna sanatate.


Retetaa— INGREDIENTE: un kilogram de ciuperci champignon (pot fi si din conserva), o ceapa, doua capatani de usturoi, ulei, sare dupa gust.

a— PREPARARE: Ciupercile se curata, se spala si se toaca marunt, atat coditele, cat si palariutele. Ceapa se curata, se spala si se toaca pestisori. Se pune la calit intr-o tigaie cu ulei incins, iar cand devine sticloasa se adauga ciupercile. Se lasa sa fiarba in continuare si se condimenteaza dupa gust. Atentie! In timpul fierberii nu se va pune apa, pentru ca ciupercile vor lasa si ele suficient lichid. Cand sunt aproape gata, se adauga usturoiul taiat marunt, se mai lasa putin pe foc si se da deoparte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin