Rasdaq Star va cuprinde cei mai buni emitenti
Proiectul trebuie aprobat de CNVMCompaniile de pe Rasdaq au inceput sa devina din ce in ce mai interesante pentru investitori, dupa ce anul acesta foarte multe dintre ele au cunoscut o ascensiune imp
Rasdaq Star va cuprinde cei mai buni emitenti
Proiectul trebuie aprobat de CNVMCompaniile de pe Rasdaq au inceput sa devina din ce in ce mai interesante pentru investitori, dupa ce anul acesta foarte multe dintre ele au cunoscut o ascensiune importanta din punct de vedere al lichiditatii si capitalizarii.
Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a trimis spre aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare un proiect ce vizeaza introducerea unei noi sectiuni, Rasdaq Star, adresata emitentilor de pe Rasdaq ce indeplinesc anumite conditii, dar nu vor sau nu pot inca promova pe piata reglementata.
"Infiintarea Rasdaq Star este un proiect ce a fost inaintat CNVM spre aprobare si este inca acolo. Proiectul vizeaza selectarea emitentilor de pe Rasdaq pentru a le oferi un loc mai onorabil la cota reglementata, fara costuri mari. Pentru aceasta promovare, un emitent trebuie sa aiba o capitalizare de minimum un milion de euro, un free-float de 25% si minimum trei ani de vechime in piata de capital. Estimam ca dupa 6 luni vom evalua circa 400 de emitenti din punct de vedere al transparentei. La trei luni dupa aprobarea deciziei de catre CNVM, pe baza capitalizarii calculate pe ultima luna se vor selecta cei mai buni emitenti. Vor avea un termen de 6 luni, sprijinul Bursei de Valori si al brokerilor pentru a se alinia standardelor. Decizia finala se va lua dupa acest interval de timp luni, daca acestia vor reusi sa indeplineasca toate conditiile. In caz contrar, vor ramane tot pe Rasdaq", a explicat Anca Dumitru, director Rasdaq-ATS, Bursa de Valori Bucuresti, in cadrul unui seminar despre piata de capital.
"Acest pas este un lucru bun, mai ales daca se cer anumite criterii de lichiditate si capitalizare care sa permita dezvoltarea", crede Marius Plugaru, directorul Fortius Finance.Chisu: Managerii de firme sunt sceptici privind prezenta la BursaUna dintre cauzele principale care genereaza problemele multor emitenti de pe Rasdaq este aceea ca managerii nu vad foarte multe avantaje in prezenta companiei pe piata de capital si nici nu fac multe eforturi pentru dezvoltarea in acest sens. "Eu as vrea sa vad cum toate companiile de pe Radsaq capata o lichiditate mai mare, ajung sa indeplineasca aceste conditii de capitalizare. De aceste lucruri ar beneficia toata lumea, si emitentii, dar si investitorii. Pentru noi, brokerii, este o mare problema in comunicarea cu managerii unor companii de pe Rasdaq, mai ales din punct de vedere al transparentei. Acestia trebuie sa inteleaga ca a fi pe Rasdaq nu este deloc un handicap, o bataie de cap, asa cum vad unii directorii lucrurile. Din contra, poti sa transformi acest lucru intr-un avantaj, de pe urma caruia poti avea multe beneficii", ne-a mai declarat Chisu, broker la Egnatia Securities.Delistarea nu este solutiaDesi multe "rasdace" s-au dezvoltat in ultima perioada, mai sunt inca emitenti care nu au deloc randamente bune, nu au lichiditate si rezultate financiare pozitive. Desi multi cred ca acestea ar trebui delistate, brokerii spun ca nu este cea mai buna solutie.
"Chiar daca sunt unele firme care nu merg deloc bine, acestea nu ar trebui delistate. Pana la urma, poate fi si o problema de perceptie. In ultimul an, foarte multi emitenti de pe Rasdaq s-au transformat in niste posibilitati de investitii foarte atractive pentru multi, au inceput sa aiba lichiditate si volume foarte mari de tranzactionare, au atras finantari si proiecte. Unele dintre ele au mers atat de bine incat au ajuns chiar sa promoveze la BVB. Acest lucru poate fi un exemplu, si managerii trebuie sa inteleaga foarte clar ca Bursa este o buna modalitate de a obtine finantari si de a te dezvolta", crede Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.