Agentia de Cadastru a demarat un proiect prin care se va stabili valoarea de piata a locuintelor.

Acest proiect presupune contabilizarea tuturor datelor de la jucatorii importanti implicati pe piata imobiliara si introducerea lor intr-un soft special care va furniza expertize statistice, inclusiv un pret estimativ.

Cei implicati direct sau indirect in piata imobiliara si care vor furniza date sint notarii publici, primariile, bancile, evaluatorii imobiliari, precum si agentiile imobiliare. „Din aceste informatii, puse cap la cap, se va face un fel de radiografie a pietei imobiliare care va oferi o imagine globala a pietei. Aceste statistici vor putea oferi chiar un pret corect al unei locuinte", ne-a spus Robert Tatu, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

O solutie de obtinere a pretului corect ar putea fi media preturilor furnizate de cei implicati pe piata imobiliara. Noul proiect al ANCPI presupune stringerea tuturor informatiilor si introducerea lor intr-un soft.

Acest sistem functioneaza cu succes in Olanda, tara care va ajuta ANCPI, atit cu softul, cit si cu specialisti si consultanta. „Olandezii vor plati absolut totul", a precizat Robert Tatu. Odata introduse toate datele, fiecare persoana fizica sau juridica va putea solicita, contra cost, date despre o anume proprietate, fie teren sau locuinta.

In schimbul unei taxe se vor putea afla suprafata unui teren, a unei locuinte, numarul de camere, materialele folosite la construirea acelei case, precum si ultimul pret de tranzactionare al acelei proprietati. „Putind afla pretul ultim de tranzactionare, cumparatorul va sti cit a platit proprietarul, iar daca acesta din urma urmareste un profit mult mai mare, cumparatorul va renunta", a amintit Robert Tatu, adaugind ca preturile vor fi facute de catre cumparatori.

Proiectul-pilot este in plina desfasurare in judetul Buzau. A fost ales acest judet pentru ca informatiile despre cadastru si carte funciara au fost trecute in baza digitala. „Proiectul-pilot este preconizat a fi fina-lizat la sfirsitul anului viitor, dar nu va fi public. Cind va fi public, precum si momentul extinderii lui in alte localitati nu se stie", a mai spus Robert Tatu.

Pentru ca proiectul sa devina functional va fi nevoie ca din partea institutiilor financiare sa vina informatii despre nivelul creditelor imobiliare si ipotecare, din partea agentiilor imobiliare a preturilor la proprietati, iar din partea notarilor preturile reale de tranzactionare a proprietatilor.

„In momentul de fata nu stim mai multe. Cum va mai fi, vom vedea pe parcurs, pentru ca proiectul nu poate fi o copie fidela a celui olandez, va trebui adaptat dupa Romania", a concluzionat directorul general al ANCPI.

Cit costa expertizele statistice De aceste expertize vor beneficia atit persoanele fizice si juridice, precum si toate institutiile care vor furniza informatii. Pentru persoane fizice, dupa modelul olandez, expertizele statistice oferite de soft variaza ca pret, in functie de informatiile solicitate, intre 1 si 3 euro", a spus Robert Tatu.