In ultimele 12 luni doar 28 de unitati au fost deschise in mediul ruralMediul rural reprezinta un potential important de crestere pentru sistemul bancar, in ciuda faptului ca bancile continua sa-si extinda reteua teritoriala la nivelul marilor orase,
In ultimele 12 luni doar 28 de unitati au fost deschise in mediul ruralMediul rural reprezinta un potential important de crestere pentru sistemul bancar, in ciuda faptului ca bancile continua sa-si extinda reteua teritoriala la nivelul marilor orase, a declarat ieri prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Oficialul bancii centrale a aratat ca in ciuda faptului ca marile banci de retail si-au extins rapid retelele, noile unitati au fost amplasate in general tot in mediul urban mare si in ultimele 12 luni doar 28 de unitati, resprectiv 3% din numarul sucursalelor deschise de banci, au fost localizate in mediul rural, in timp ce in mediul urban au fost inaugurate 954 de unitati bancare.CEC ramane banca numarul unu in spatiul ruralGeorgescu a aratat ca un numar de 14 institutii de credit detin unitati bancare in mediul rural, iar o reprezentativitate larga pe aceasta zona are doar Casa de Economii si Consemnatiuni. In ceea ce priveste dinamica de expansiune a unitatilor bancare in spatiul rural, oficialul bancii centrale a nominalizat BRD-Groupe Societe Generale.
Casa de Economii si Consemnatiuni a adoptat pentru perioada 2007-2011 o strategie care se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii din orasele cu populatie sub 50.000 locuitori, a declarat cu doua zile in urma vicepresedintele CEC, Mihaela Popa. Institutia are in vedere lansarea unui nou produs denumit Rural, prin care urmareste sa atraga firmele mici din orasele sub 50.000 de locuitori, orase care in Uniunea Europeana sunt considerate ca facand parte din zona rurala. CEC dispune de circa 1.400 de unitati in toata tara, dintre care 878 in mediul rural acopera o treime din numarul total de comune din Romania. BRD-Groupe Societe Generale a decis la finele lui 2006 sa incerce piata bancara din mediul rural cu un tip de unitati de dimensiuni foarte mici, care pot fi facil relocate.Nevoia de accesare a fondurilor europene va urca cerereaPrim-viceguvernatorul BNR anticipeaza o cerere insemnata in urcare pe acest segment de piata, mai ales din 2008, cand multi dintre cei care acceseaza fonduri europene vor proveni din mediul rural. Totodata, acesta a aratat ca in contextul noilor norme de adecvare a capitalului (Basel II), care intra in vigoare incepand de anul viitor, firmele vor avea acces mai putin restrictiv. Georgescu a aratat ca in momentul de fata creditele catre agricultura si mediul rural sunt destinate in principal pentru achizitia de echipamente.Lazea: Economisirea din rural ar acoperi resursele pe termen mediuPe de alta parte, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, sustine ca bancile comerciale ar trebui sa acopere mai bine zona rurala, avand in vedere potentialul mare de economisire, necesara in perioada urmatoare pentru asigurarea resurselor, mai ales daca liniile de credit de la bancile-mama se vor reduce. La nivel macroeconomic, Lazea a dat ca argument pentru subbancarizarea mediului rural rata foarte scazuta de economisire, de doar 14% din produsul intern brut al Romaniei, fata de o medie de peste 20% in statele din regiune.
"Nu se va putea face banking in Romania doar pe resurse externe. Va trebui stimulata si economisirea, care acum se gaseste foarte jos, undeva la 14% din PIB. Zona rurala va reprezenta un potential semnificativ", a spus Lazea.
In plus, acesta a aratat ca peste o treime din romanii care lucreaza in strainatate provin din mediul rural, iar sumele trimise de acestia insumeaza miliarde de euro. "Din 6 miliarde de euro remiteri anuale, conservator estimez ca 3 miliarde de euro se duc in mediul rural", a explicat Lazea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.