Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare. Potrivit noii prevederi, "prin incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale, instanta poate dispune motivat, din oficiu sau la cererea partii interesate, suspendarea jude
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare. Potrivit noii prevederi, "prin incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale, instanta poate dispune motivat, din oficiu sau la cererea partii interesate, suspendarea judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate". Incheierea prin care s-a dispus suspendarea judecarii cauzei sau cea prin care s-a respins cererea de suspendare poate fi atacata cu recurs.
Acesta se judeca fara citarea partilor la instanta ierarhic superioara. Corespunzator, proiectul prevede si modificarea articolului 303, alineatul 6 din Codul de procedura penala, care introduce, de asemenea, posibilitatea instantei de a dispune suspendarea judecatii pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate. De asemenea, prin modificarile aduse proiectului de lege, a fost introdus si dreptul de a cere revizuirea unei hotarari definitive care ar contrazice decizia Curtii Constitutionale. Concret, in cazul in care judecata nu este suspendata, iar Curtea Constitutionala constata neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care au facut obiectul exceptiei, proiectul prevede o noua cauza de revizuire, propunand in mod corespunzator completarea Codului de procedura penala si, respectiv, a Codului de procedura civila. Astfel, potrivit 408, indice 2 din Codul de procedura penala, "hotararile definitive pot fi supuse revizuirii si in cazul in care Curtea Constitutionala a admis o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la o dispozitie legala care a fost de natura sa influenteze solutia pronuntata in cauza". Pot cere revizuirea oricare parte din proces, sotul si rudele apropiate ale condamnatului, chiar si dupa moartea acestuia, si procurorul.
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a apreciat ieri propunerea, spunand ca posibilitatea continuarii proceselor in care au fost invocate exceptii de neconstitutionalitate duce la scurtarea procedurilor juridicare. "Contestarea conformitatii cu Constitutia a prevederilor legale s-a transformat dintr-un drept legitim intr-un abuz pentru a intarzia solutionarea unor cauze. Aceasta afecteaza procedurile in dosarele de mare coruptie", a sustinut ministrul Justitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.