De mai multa vreme, pe rolul Judecatoriei municipiului Reghin, judetul Mures, se afla pe rol un proces prin care mostenitorii a trei cunoscute familii nobiliare maghiare - Banffy, Bethlen si Kemeny - solicitau retrocedarea a nu mai putin de 50.000 d
De mai multa vreme, pe rolul Judecatoriei municipiului Reghin, judetul Mures, se afla pe rol un proces prin care mostenitorii a trei cunoscute familii nobiliare maghiare - Banffy, Bethlen si Kemeny - solicitau retrocedarea a nu mai putin de 50.000 de hectare de padure situate in nordul judetului Mures, la limita cu Harghita.

Mostenitorii grofilor unguri si-au intemeiat cererea pe Legea 247 din 2005, care prevede retrocedarea tuturor proprietatilor confiscate abuziv de statul comunist. Initial, Comisia Judeteana de Fond Funciar (CJFF) Mures decisese respingerea cererii de retrocedare formulate de societatea Gudea Mesterhaza, care reprezinta interesele mostenitorilor grofilor.
CJFF Mures a luat aceasta decizie avand drept temei o lege inca in vigoare, denumita Legea de infiintare a Casei de Administrare si Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI), promulgata imediat dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Legea prevedea, printre altele, confiscarea de catre statul roman a averilor tuturor cetatenilor romani care au parasit tara impreuna cu trupele invadatoare, germane si unguresti, in retragere.

Or, cu o singura exceptie, cea a Evei Banffy, ceilalti membri ai familiilor grofilor Banffy, Bethlen si Kemeny au parasit Romania, impreuna cu trupele fasciste si horthyste, dupa eliberarea Transilvaniei de sub ocupatia maghiara. „Gardianul“ a fost prima publicatie nationala care a dezvaluit faptul ca Legea CASBI face fara obiect cererile urmasilor grofilor maghiari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.