PSD il forteaza pe Tariceanu sa se decida mai repede asupra intrarii social democratilor la guvernare. Hrebenciuc ameninta PNL ca PSD va sustine motiunea de cenzura a PLD.

Remanierea guvernului Tariceanu II depinde de rezultatul negocierilor dintre premierul Tariceanu si Mircea Geoana pentru o eventuala guvernare PNL-PSD. Mai exact, in momentul in care social democratii vor decide precis ce intentii au in legatura cu participarea la guvernare, respectiv ce portofolii solicita, iar, de partea cealalta, Tariceanu va fi luat o decizie prin vot in forurile de conducere ale PNL, o parte a ministrilor liberali vor fi, evident, schimbati, sustin surse liberale.

Primul pe lista celor care vor zbura din Guvern este campionul gafelor Adrian Cioroianu. Dupa ce acesta s-a dat in spectacol la Madrid, la intilnirea cu regele Spaniei, mai multi lideri ai PNL au cerut public punerea in discutie a demiterii ministrului de Externe. Vicepresedintii Crin Antonescu, Norica Nicolai si Relu Fenechiu au declarat ca premierul Tariceanu trebuie sa ia in calcul inlocuirea lui Cioroianu, care a devenit „o problema" pentru Guvern, dar si pentru imaginea partidului.

Se pare insa ca Cioroianu va reusi sa mai supravietuiasca in functie macar pina la inceputul anului viitor, deoarece discutiile cu PSD, desi destul de avansate, treneaza, surse din PNL sustinind ca pina la Craciun e putin probabil sa se intimple ceva concret. „Sint tatonari, deocamdata nu sint coapte imprejurarile", a declarat pentru Cotidianul vicepresedintele PNL Ludovic Orban.

Ca negocierile dintre PSD si PNL sint serioase si avansate sta dovada faptul ca Viorel Hrebenciuc ne-a contactat ieri pentru a ne declara ca PSD se pregateste sa sustina motiunea de cenzura a PLD si PD care va fi depusa saptamina viitoare in Parlament. „Vom sustine motiunea PLD-ului", a spus Hrebenciuc, cel care in ultimele zile a purtat nenumarate discutii cu liderii liberali pentru a pune la punct conditiile in care PSD ar putea sa intre la guvernare.

Anuntul lui Hrebenciuc arata ca PSD doreste sa puna presiune pe liberali, astfel Tariceanu sa se hotarasca mai repede si, in plus, la negocieri, social democratii sa poata primi mai multe portofolii in viitorul Guvern, care s-ar putea numi Tariceanu III.