Astfel se reduce riscul de coruptieGrupul de Economie Aplicata solicita ca reprezentantii autoritatilor romane implicate in gestionarea fondurilor europene sa nu fie membri ai partidelor politice. GEA a motivat aceasta solicitare explicand ca astfel se reduc riscul de coruptie si alocarea gresita de fonduri.
Totodata, reprezentantii GEA vor ca toti angajatii autoritatilor de management, ai organismelor intermediare si comitetelor regionale de evaluare a proiectelor sa nu fie asociati la o firma de consultanta. Acestea sunt conditiile minimale care ar trebui introduse in gestionarea fondurilor europene, potrivit GEA.
Directorul executiv al GEA, Liviu Voinea, a explicat ca daca conditiile minimale nu vor fi implementate, alocarea fondurilor europene are mari sanse sa nu fie corecta si "implicit eficienta alocarii fondurilor va fi redusa".
La randul sau, Anastassios Bougas, seful Unitatii Romania din Directia Generala de Politici Regionale a Comisiei Europene, a precizat ca este nevoie de transparenta in folosirea fondurilor europene, fiind necesara si separarea atributiilor si responsabilitatilor celor implicati."Reforma cheltuielilor publice - necesitate a economiei romanesti"Totodata, reprezentantii Grupului considera necesara introducerea programarii bugetare multianuale si evitarea ciclului politic al economiei, informeaza Mediafax.
"Reforma cheltuielilor publice si gasirea unui compromis intre cresterea acestor cheltuieli si nevoia de a reduce inflatia sunt necesitati ale economiei romanesti", se mai arata in raportul "Romania si Agenda Lisabona", prezentat miercuri de GEA.
La inceputul lunii iulie, Romania a obtinut aprobarea Comisiei Europene pentru cinci din cele sapte programe operationale. Comisia si-a dat acordul pentru Programul Operational Asistenta Tehnica, Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Mediu. Ultimele doua programe, POS Munca si Programul pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative, ar trebui aprobate de CE pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Aceste sapte programe cumuleaza alocari de fonduri de la Uniunea Europeana de aproape 16 miliarde de euro, din cele 19,3 miliarde euro cat reprezinta fondurile totale pe care Romania le va putea atrage din fondurile structurale si de coeziune.
Grupul de Economie Aplicata a lansat miercuri a cincea editie a Raportului "Romania si Agenda Lisabona. Rolul competitivitatii regionale", referitor la indicatorii structurali, piata muncii, politica de cercetare-dezvoltare si la discrepantele regionale.Costurile cu forta de munca au crescut cu 60% in perioada ianuarie 2005 - iulie 2007Romania se confrunta cu o amplificare a crizei pe piata fortei de munca, unde costurile au crescut cu 60%, in termeni reali, in intervalul ianuarie 2005 - iulie 2007, a declarat ieri directorul de cercetare al GEA, Liviu Voinea. "Criza fortei de munca este in crestere, iar costurile cu forta de munca au o evolutie ascendenta", a afirmat acesta. "Este nevoie de politici pentru imbunatatirea ofertei de forta de munca si de politici pentru imbunatatirea legaturii dintre mediul educational si piata muncii", a mai spus directorul GEA.