Preturile la gazele naturale se vor majora cu 17%Consumatorii europeni trebuie sa fie pregatiti pentru majorarea pretului la gaze naturale cu aproximativ 17%, ce ar putea interveni de anul viitor, fapt datorat cresterii pretului petrolului, a declara
Preturile la gazele naturale se vor majora cu 17%Consumatorii europeni trebuie sa fie pregatiti pentru majorarea pretului la gaze naturale cu aproximativ 17%, ce ar putea interveni de anul viitor, fapt datorat cresterii pretului petrolului, a declarat delegatul executiv al Gazpromului, informeaza Financial Times.
Alexander Medvedev, oficial al comisiei manageriale Gazprom, a declarat ca se asteapta ca pretul gazelor naturale sa creasca la 201,9 sau 235,5 euro pe mia de metri cubi datorita majorarii preturilor contractelor de aprovizionare cu petrol. Medvedev a adaugat ca ar transmite in intregime cresterea pretului gazului asupra consumatorilor ucraineni din cauza pretului cerut de Turkmenistan pentru resursele gazoase. Gazprom a anuntat marti seara ca este de acord cu pasul facut cu Turkmenistanul de a creste preturile la gazele naturale. Compania rusa de stat va plati 87,5 euro pe mia de metri cubi in prima jumatate a anului 2008 si 100,9 euro in a doua jumatate a aceluiasi an, de la pretul de 67,3 euro din anul curent. Din ianuarie 2009, pretul gazelor va urma sa se axeze pe principiul "bazat pe principiile pietei". Delegatul sef a respins sugestia Gazprom de a manipula preturile in vestul Europei, spunand ca majorarea pretului la gazele naturale ar fi o consecinta a aprecierii principiului mentionat.Media de preturi pentru Europa de Vest este cuprinsa intre 201,9 si 235,5 euro pe mia de metri cubi"Preturile la gaze sunt mult mai predictibile si mai putin volatile decat preturile la petrol. Potrivit estimarilor pe care le avem in privinta produselor competitive, media de preturi pentru Europa de Vest ar trebui sa atinga 201,9 sau 235,5 euro pe mia de metri cubi. Pe de alta parte, cresterea pretului la gaze nu va fi rezultatul vreunei manipulari".
In Europa, pretul la gaze ar fi impins la noi limite de o eventuala manipulare peste recordul de 201,9 euro/mia de metri cubi deja atins. Patrick Heren de la compania Heren Energy a spus ca legatura pretului gazelor cu contractele petroliere este un rezultat al lipsei de competitie pe piata resurselor gazoase din Europa. ''Nu este nicio lipsa a rezervelor de gaze in Europa. Nu este nicio legatura intre raportul de cerere si oferta si pret. Avem acest sistem, pentru ca nu prea avem o piata competitiva in Europa, fapt ce multumeste furnizorii", a mai adaugat acesta.
Medvedev a spus ca este optimist ca se va ajunge la un acord cu Ucraina in privinta calcularii pretului la gazele naturale, ce tranziteaza teritoriul acesteia, pentru stabilirea preturilor la gaze naturale pentru republicile Asiei Centrale".Medvedev: Gazprom nu este o organizatie non-profit"Singurul lucru pe care il pot spune este ca Gazprom nu are de gand sa isi asume niciun risc in privinta preturilor de achizitionare a gazelor naturale din republicile centrale ale Asiei. Nu suntem o organizatie non-comerciala sau care nu se axeaza pe profit. Noi raspundem in fata actionarilor nostri".
Delegatul a fost de asemenea critic la incercarile de blocare ale conductei Nord Stream care trece din Rusia in Germania pe sub Marea Baltica. ''Daca cineva, dintr-un anume motiv politic, isi asuma responsabilitatea de a bloca cele 55 de miliarde de metri cubi care vor fi transportate Europei, atunci eu cred ca acea persoana trebuie sa accepte responsabilitatea pentru crearea unei insuficiente in regiune", a declarat oficialul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.