ORASE DOAR CU NUMELE   Sunt oraseni de doi ani,dar nu se simte. Cea mai mare comuna dintre Botosani si Harlau a intrat in planul de urbanizare "comandat" de UE in 2004 si s-a trezit oras fara sa indeplineasca nici unul dintre cri

ORASE DOAR CU NUMELE   Sunt oraseni de doi ani,dar nu se simte. Cea mai mare comuna dintre Botosani si Harlau a intrat in planul de urbanizare "comandat" de UE in 2004 si s-a trezit oras fara sa indeplineasca nici unul dintre criteriile prevazute de lege. De atunci, tot ce s-a schimbat in viata fostilor sateni sunt impozitele.


In Flamanzi primarul Dumitru Micutaru e pesedist. Si populist. Asa zice viceprimarul, Dan Manole, care e tot pesedist, dar nu e populist. Eticheta pusa lui Micutaru a venit dupa ce acesta ne-a spus ca vrea sa transforme din nou orasul in comuna.


CU FORTA? In 2004, la Flamanzi s-a facut referendum, ca in multe alte localitati luate "la snop" in cursa urbanizarii. Oamenii s-au dus la vot si-au pus stampila pe "Da", doar-doar or avea parte de un trai mai bun. Acesta se lasa insa asteptat. "Centrul" orasului, adica zona cu blocuri, pare cochet. In fata, o cladire adaposteste primaria, politia, salvarea si pompierii. Tocmai i se schimba usile de acces - se pun termopane, ca nu se face sa mai ai usa de lemn sau de tabla la oras. In plan secund, un soi de parc betonat, cu cateva bancute. La capatul lui e Casa de cultura, cu fatada spoita de curand - una dintre realizarile cu care se lauda primarul. Pe zidul exterior a ramas atarnat panoul "publicitar" cu rascoala de la 1907. Un sediu de banca, unul al societatii de cablu si cel al CEC-ului intregesc peisajul. In fata lor, o mamaie cu batic din lana neagra si un cos de nuiele se plimba de la o usa la alta. S-a dus sa-si ia pensia, dar a intrat la cablu. Au trimis-o la banca si de-acolo la CEC. Femeia se uita nedumerita la firmele colorate si parca sta sa dea cu banul. E mai bine la oras? "Ce oras, maica?", intreaba nedumerita. Pai nu-i oras Flamanziul? "Ha! E oras ca l-o facut primarua€™ oras... E comuna, maica...", zice batrana cu convingere.


DUPÃ… BLOCURI. In spatele firmelor sunt blocurile. "Sunt 20", zice cu convingere Paraschiva Viciriuc, secretara primariei. Dupa cateva clipe revine - sunt doar 9.420 de suflete care stau la apartament, dar se incalzesc cu sobe pe lemne. La fiecare fereastra e un cos de fum, iar peretii fatadelor sunt afumati de zici ca blocurile au trecut printr-un mare incendiu.


N-au apa calda. "Dumneavoastra nu vedeti cum traim? Daca si asta e oras...", zice cu obida o femeie la vreo 40 de ani. Peisajul sinistru al cladirilor afumate e intregit de "blocul groazei". O cladire cu patru etaje, fara fatade si cu tavanele cazute. Cineva si-a priponit calul de unul dintre stalpii "de rezistenta". Oamenii spun ca acolo ar fi trebuit sa se construiasca un spital, dar ca primarul ar fi vandut cladirea dezafectata unuia dintre consilierii sai, la un pret de nimic.


"Centrul" pare decupat dintr-o vedere si atasat peste poza unui sat. Dupa blocuri, sunt case cat vezi cu ochii. La fel si pe cealalta parte a drumului judetean ce taie localitatea. Printre ele, ca nuca-n perete, a mai rasarit un alt sediu de banca.


NICI MINIMUM. Legea 351/2001 stipuleaza, printre indicatorii minimali pe care trebuie sa-i indeplineasca un oras, "7 paturi in spitale la 1.000 de locuitori". In Flamanzi nu-i nici macar spital. "Avem UAMS pentru bolnavii cronici", zice primarul Micutaru. Adica o unitate de asistenta medico-sociala, cu 45 de paturi. Daca e nevoie de internare... "La oras mergem la spital", zice o localnica ce se crede tot la tara. Acelasi act normativ spune ca un oras trebuie sa aiba cel putin pe 50% din lungimea strazilor retea de canalizare. Viceprimarul Dan Manole recunoaste ca la Flamanzi sunt cel mult 2,7 kilometri de conducte. "Dar sa stiti ca oamenii si-au facut canalizare proprie - au fose septice", incearca el sa salveze situatia.


SI LUPTÃ…, SI DÃ…-I. Primarul Micutaru zice ca el a vrut. Daa€™ daca nu l-a ajutat nimeni? "Eu sunt primar de PSD. Stiti si dumneavoastra ca in Romania totul se face prin selectie politica. Daca nu esti de-al alora de la putere, nu-ti da nimeni fonduri. Eu n-am facut ca altii, am vrut sa evit traseismul politic. Puteam sa ma transfer la PNL si sa fac un drum, daa€™ n-am vrut. M-am luptat pentru Flamanzi...", sustine edilul. Pentru ca, spune el, n-a avut alta solutie, primaria a facut credite. Acum experimenteaza dezvoltarea urbana in rate. "Nici un oras din zona n-a mai indraznit asta inaintea noastra. Botosaniul abia anul asta a accesat un credit", se lauda deschizatorul de drumuri. Cu banii de la banca a rezolvat iluminatul public. "L-am facut full. Am bagat 7 miliarde in retea. In plus am impietruit 57 de km de drum care urmeaza sa fie asfaltat", zice si viceprimarul Manole.


MANEVRE. Dumitru Micutaru stie insa ca mai e mult pana cand localitatea pe care o conduce va arata macar a oras. "Ce sa facem? E greu... Suntem oameni de la tara. Inca ne facem veceul in fundua€™ curtii, bem apa din fantana... N-avem nici dezvoltarea necesara ca sa fim oras..." Pentru ca, spune el, s-a saturat sa se lupte singur, vrea sa faca o "manevra politica". "Fac referendum. Sa voteze lumea sa ne intoarcem inapoi la comuna. Pai decat asa, ultimii intre orase, mai bine sa fim primii intre comune", crede primarul.


DETRACTORII. De partea cealalta a baricadei, unul dintre opozantii ideii primarului de a reveni la statutul de comuna este chiar vicele. Dan Manole spune despre colegul sau de partid ca e populist si ca n-o sa reuseasca sa forteze mana guvernantilor cu acest referendum. Ba s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine. "I-am zis si eu, i-a zis si presedintele Consiliului Judetean sa termine cu ideile astea...", se confeseaza Manole.


Nici "opozitia" nu e de acord cu initiativa edilului. Constantin Pitorac, unul dintre consilierii locali din partea PNL, spune despre primarul Micutaru ca e "un opincar care o sa ne aduca inapoi la sapa". "Nu s-a schimbat nimic in Flamanzi de cand a devenit oras. A! Ba da! S-a schimbat salariul primarului. Cum poate sa spuna ca nu vin fonduri? Ce criterii politice? Pai aici el e PSD, viceprimarul la fel, Consiliul Judetean e tot PSD. Vin fonduri, dar sunt cheltuite aiurea...", sustine Pitorac.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.