Alexandra Martha Ursache (23 de ani) este o tanara violonista talentata. Absolventa a Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi, sectia viola, a inregistrat rezultate deosebite la nivel international. A fost admisa la Colegiul Trinity din cadrul pre
Alexandra Martha Ursache (23 de ani) este o tanara violonista talentata. Absolventa a Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi, sectia viola, a inregistrat rezultate deosebite la nivel international. A fost admisa la Colegiul Trinity din cadrul prestigioasei Universitati Cambridge. Acum se afla in situatia de a intrerupe studiile pentru ca familia sa nu are posibilitatea sa-i achite cheltuielile pentru cazare si masa. Muziciana premianta are restantea€¦ la intretinere. La Cambridge.


Pentru a-si plati costurile minime ca sa locuiasca la Londra, Alexandra este dispusa sa lucreze in afara orelor de studiu, chiar daca programul incarcat i-ar permite cu greu. Din pacate, inca nu poseda acel "work permitt" pe care trebuie sa-l prezinte orice roman sau bulgar in capitala Marii Britanii pentru a face acest lucru. In asteptarea unui ajutor din tara, talentata violonista se hraneste cu muzica ce reprezinta pentru ea insasi ratiunea de a fi. Se culca seara pe arcusul uzat al sperantei ca o minune care, deocamdata, ii apare doar in vis, se va concretiza si va obtine resursele financiare necesare. De la o zi la alta, sansa unei frumoase evolutii pe scena internationala a muzicii se vede naruita.


BÃ…SESCU A REFUZAT S-O AJUTE. Familia din care provine Alexandra este una modesta. Tatal sau lucreaza in domeniul CFR, iar mama are si ea o slujba obisnuita. Castiga amandoi putin si mai au si un baiat de intretinut la facultate in tara. Parintii sunt disperati ca fiica lor va pierde bursa si, implicit, si sansa de a studia la Londra. Tatal umbla de cateva luni, dar fara succes, sa obtina un sprijin din partea autoritatilor, iar fiica a inceput cursurile de circa doua luni. Trinity College ii achita cheltuielile de scolarizare, iar familia i-a platit facturile de intretinere din imprumuturi pe care le-a obtinut cu greu. Tatal a umblat cu jalba-n protap pe la zeci de politicieni. Presedintele Traian Basescu nu l-a primit. A insistat, institutia prezidentiala i-a acceptat in cele din urma cererea, dar a fost refuzat prin intermediul unui consilier si indreptat catre Ministerul Educatiei, unde i s-a spus ca trebuie sa astepte. La sarbatoarea Sfintei Parascheva de la Iasi l-a pandit pe premier si i-a inmanat o scrisoare la care inca nu a primit raspuns. Singura speranta a ramas in ajutorul oamenilor de bine prin prezentarea situatiei sale in mass-media. A ales Jurnalul National pentru ca asa i-a "dictat destinul".


SACRIFICII PENTRU FIICÃ…. Daca nu va reusi sa obtina un ajutor, tatal Alexandrei Ursache este hotarat sa renunte la slujba si sa mearga la cersit "ori curatat WC-uri prin Londra", numai ca fata sa sa continue studiile acolo unde prin merit a obtinut un loc. Se va bate pana in panzele albe, pentru ca stie ca Alexandra are valoare. De altfel, fiica sa a primit numeroase distinctii inca din liceu, apoi in timpul Conservatorului. Acum este membra a orchestrei internationale Mahler, apreciata de lumea internationala a muzicii. A cantat la un moment dat intr-un concert la care a asistat si premierul francez la acea data, Lionel Jospin. La Ambasada Romaniei din Paris, in perioada studiilor din tara la Conservator, a interpretat la invitatia ambasadorului de atunci. Si, cu toate acestea, presedintele Basescu a refuzat sa o ajute.


RECUNOASTERE INTERNATIONALÃ…. Alexandra constata cu amaraciune problemele pe care le are mai ales acum, cand oportunitatile pe care le ofera mediul in care studiaza sunt atat de interesante. Este mandra ca are ca dascal pe cel mai bun profesor de vioara din Londra, cunoscuta violonista Rivka Golani, care o recomanda in mod special pe talentata romanca. "Din pacate, inca nu pot lucra, pentru ca nu detin acel permis de munca" necesar oricarui est-european pe piata britanica a muncii. "Trebuie sa mai astept, si acest lucru ma ingrijoreaza, dar sper sa nu-mi afecteze prea mult programul de studiu, care e deja foarte dens", precizeaza romanca.


IN DRUM SPRE ANGLIA. Si-a luat cu ea doar haine subtiri. Vesmintele de iarna nu au mai incaput in bagajeAJUTOR MINIM. Alexandra studiaza vioara zi de zi, de la 9:00 dimineata pana la 12:00 noaptea. Locuieste in conditii modeste, impreuna cu o alta violonista talentata, o poloneza care este in anul II la masterat. Dupa calculele tatalui sau, ar avea nevoie de circa 2.000 de RON pentru a ramane la studii la Londra. "280 de lire cazarea si circa 200 de lire mancarea", spune Ioan Ursache.


RECUNOASTERE. Tatal isi aminteste ca, dupa fiecare concert, primea cate un atestat, iar acestea au cantarit la admitere, atat la Londra, cat si la celelalte colegii unde a fost acceptata. Pentru ca Alexandra Martha a primit burse la mai multe colegii muzicale internationale. Ea este printre putinii elevi ai Colegiului National de Arta "Octav Bancila" care a reusit la Conservator fara a face pregatire cu profesorii. A terminat liceul cu nota 10, iar studiile muzicale superioare cu o medie doar cu cateva sutimi mai mica.


CENUSÃ…REASA. A cantat pana sa ajunga la Conservator cu un instrument de imprumut. Si acum, ca mai tot timpul, s-a prezentat la concerte cu costume de gala cusute de mama sa. Niciodata parintii nu au avut bani sa ii cumpere tinute elegante. "Cand a plecat, la aeroport a trebuit sa renunte la o parte din bagaj pentru ca depasea cu 4 kilograme greutatea permisa si nu avea bani sa plateasca pentru surplus. Asa ca a ramas in adidasi si fara haine de iarna. I-a cusut sotia niste haine groase pe care i le voi trimite prin Posta cand voi primi salariul", spune Ioan Ursache. E mandru de copila lui care a primit atatea semne de apreciere. Ii staruie in minte o amintire pretioasa. La un concurs, marele violonist Ion Voicu, care era presedintele juriului, a ridicat-o pe ea, mica, pe un postament, ca pe o scena, si i-a spus: "sa vorbim ca de la om la om, sa fii la inaltimea mea (si fizic - n. red.): vei deveni un mare instrumentist", a prorocit el si i-a dat premiul I. La un astfel de concurs a castigat primii bani, 250.000 de lei, de care era foarte mandra. I-a aratat tatalui ei si a spus ca isi cumpara arcus pentru vioara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.