Astazi il sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor. Sfantul Andrei le-a vorbit stramosilor nostri despre Hristos, dupa cum sustine traditia, fapt pentru care il si numim ocrotitor al neamului. Nu doar traditia vorbeste despre propo
Astazi il sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor. Sfantul Andrei le-a vorbit stramosilor nostri despre Hristos, dupa cum sustine traditia, fapt pentru care il si numim ocrotitor al neamului. Nu doar traditia vorbeste despre propovaduirea apostolului in Scythia Minor (Dobrogea actuala), ci si scrierile unor istorici si teologi care au trait in primele veacuri crestine.


REFERIRI. Despre Sfantul Andrei ca propovaduitor la gurile Dunarii scrie, in lucrarea "Despre apostoli", Hipolit Romanul, mort in timpul persecutiei lui Decius (249-251). La fel scrie si Eusebiu din Cezareea Palestinei (+339/340) in "Istoria bisericeasca", informatiile sale fiind preluate de la alt mare teolog, Origen din Alexandria (+ 254). Eusebiu scria, citat de autorul Pr. Mircea Pacurariu: "Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia...". Si din epistola Sfantului Apostol Pavel catre Coloseni (3,11) reiese ca si "scitii" au auzit cuvantul lui Dumnezeu.


URMASI. Calugarul Epifanie, in secolul al VIII-lea, in "Viata Sfantului Apostol Andrei" preia traditia despre propovaduirea Sfantului in Scitia Minor. In Sinaxarul Bisericii constantinopolitane se preciza ca acest apostol "a predicat in Pont, Tracia si Scitia", ca l-ar fi hirotonit ca episcop de Odyssos sau Odessos (Varna de azi, in Bulgaria), pe un ucenic al sau cu numele Amplias (Ampliat). Mult mai tarziu, scriitorul bizantin Nichifor Calist (secolul al XIV-lea) scria ca Sfantul Apostol Andrei a trecut din provinciile Asiei Mici "in pustiurile scitice", care puteau fi situate, dupa istorici, fie in Scitia Mare (sudul fostei Uniuni Sovietice), fie Scitia Mica sau Dacia Pontica, locuita de greci, romani si geto-daci. Colindele, legendele si unele obiceiuri populare romanesti aduc marturie si ele ca Sfantul Andrei a predicat in tara noastra. Intr-un astfel de colind se pomeneste despre o "manastire" a lui Andrei, la care veneau chiar Decebal si Traian. Existenta "Paraiasului Sfantului Andrei", langa localitatea dobrogeana Ion Corvin, ne duce cu gandul tot la trecerea pe acolo a Apostolului neamului nostru.


ChematSfantul Apostol si Evanghelist Matei spune despre chemarea la apostolie a lui Andrei urmatoarele: "Pe cand (Iisus) umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon, care se numeste Petru, si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: «Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18). Apostolul Andrei a fost martirizat in jurul anului 64 in orasul Patras (Grecia) pe o cruce in forma de X. Moastele sale se afla o parte la Amalfi (Italia) si alta (capul) la Patras.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.