Sterian Guli, cel care a castigat postul de conducere la Parchetul Capitalei, alaturi de alti doi candidati pentru posturi de sefi de Parchete, au fost citati de procurorii anticoruptie in urma unor suspiciuni cu privire la oferire de mita pentru obt
Sterian Guli, cel care a castigat postul de conducere la Parchetul Capitalei, alaturi de alti doi candidati pentru posturi de sefi de Parchete, au fost citati de procurorii anticoruptie in urma unor suspiciuni cu privire la oferire de mita pentru obtinerea subiectelor de examen inainte de sustinerea acestora, potrivit unor surse judicare.

Cei trei ar fi beneficiat de complicitatea unor membri ai Comisiei de examinare, dar si din partea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Sterian Guli a fost ridicat joi dupa-amiaza, in baza unei citatii in care era notat ca invinuit.

De altfel, Institutul National dre Magistratura urmeaza sa solicite CSM invalidarea examenului de promovare in functie.

Surse judiciare informau, in urma cu o zi, ca prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bucuresti, Dragos Nestor, va fi inlocuit de la conducerea acestei institutii, ca urmare a incetarii mandatului, cu Sterian Guli, procuror de la Parchetul Judecatoriei Urziceni, care ar fi obtinut punctajul cel mai mare in urma examenului sustinut pentru ocuparea postului.

Procurorul Sterian Guli nu a candidat pentru functia de prim-procuror sef al Parchetului Urziceni, care este vacanta si nici pentru cea de sef al Parchetului Tribunalului Ialomita, post de asemenea liber, potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Sterian Guli a fost vazut frecvent in ultimii doi ani facand antecamera la fostul vicepresedinte al CSM Cristian Deliorga.

Alegerea lui Sterian Guli in locul procurorului Dragos Nestor - pe care subalternii sai il considera "un factor de echilibru" - a generat o stare de nemultumire in randul anchetatorilor bucuresteni, cu atat mai mult cu cat desemnarea la conducerea Parchetului Capitalei a procurorului din Urziceni ridica semne de intrebare, potrivit surselor citate.

Examenul sustinut de cei care au candidat pentru postul de sef al Parchetului Tribunalului Bucuresti a constat in prezentarea unui proiect de management, urmat de un test grila privind chestiuni de management si comuncare, dar si cateva intrebari referitoare la organizarea si functionarea Ministerului Public.

Din Comisia de examinare au facut parte procurori de la Curtile de Apel Galati si Alba-Iulia, din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si profesori de management de la Cluj.

Cu mult inainte de organizarea examenului, voci din CSM spuneau ca se doreste debarcarea lui Dragos Nestor, precum si cea a lui George Balan, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti.

Potrivit unor surse judiciare, Dragos Nestor, procuror criminalist cu "state vechi" in Parchetul Capitalei, a "picat" examenul, organizat luna aceasta, postul sau urmand a fi preluat de Sterian Guli, un procuror cu grad de parchet de judecatorie, care a intentionat sa ajunga si la Parchetul instantei supreme si la Parchetul National Anticoruptie (actualul DNA), insa a fost respins de fiecare data, printre motive figurand si faptul ca magistratul ar fi o persoana irascibila.

Mai mult, presa il indica pe Guli drept un magistrat nu tocmai curat, cotidianul "Jurnalul National" relatand anul trecut imprejurarile in care o persoana, care dorea sa contracteze un imprumut de la o banca, unde sotia lui Guli lucra, a ajuns sa-l finanteze pe procuror, in schimbul obtinerii banilor. Cand a incetat "finantarea", creditul a fost respins. Valeriu Licu, fost director al SC Rofep SA Urziceni, a reclamat faptul ca "magistratul intermedia imprumuturi de la camatari" sau "cum BCR Urziceni reactiona ori de cate ori patronii de firma il calcau pe sotul directoarei pe bataturi", noteaza "Jurnalul National", in editia din 15 septembrie 2006.

Totodata, Gazeta de Sud-Est a relatat cazuri de tranzactii imobiliare in care Sterian Guli a fost implicat.

CSM nu a initiat verificari pentru a stabili daca informatiile jurnalistilor se confirma.

Potrivit declaratiei de avere din 2006 a lui Guli, postat pe site-ul CSM, magistratul nu are in proprietate niciun bun, precizand doar ca in 2006 a achizitionat in leasing un autoturism Volkswagen Polo.Mediafax 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.