Presedintele tarii a fost de trei ori perdant. O data, prin esecul referendumului. Alta data, prin rezultatul PD, mult sub asteptarile proiectate urias in sondaje si fortate prin prestatiile prezidentiale partizane. Pe urma, dar nu in ultimul rand, p
Presedintele tarii a fost de trei ori perdant. O data, prin esecul referendumului. Alta data, prin rezultatul PD, mult sub asteptarile proiectate urias in sondaje si fortate prin prestatiile prezidentiale partizane. Pe urma, dar nu in ultimul rand, prin esecul tentativei de a distruge PNL si UDMR.
Dintre partidele parlamentare, esecul total l-a inregistrat PRM, situat sub pragul electoral. UDMR, in schimb, a obtinut un rezultat remarcabil, cu prezenta la vot si in ciuda manevrelor prezidentiale de divizare. Maghiarii din Romania au obtinut o dubla victorie, pentru ca a intrat in Parlamentul European si candidatul independent Tokes Laszlo.
Oricum, rezultatele ar trebui sa fie un dus rece pentru toti competitorii, incepand cu presedintele tarii. A facut totul ca sa distruga PNL si, in ciuda campaniei prezidentiale furibunde, liberalii au reusit un rezultat neasteptat pentru detractori. Desi nu s-a batut, PNL a obtinut mai mult decat putea spera. Teoretic. Practic, sub un milion de voturi pe tara. Voturi precare in absolut au obtinut si PD, si PSD, data fiind cea mai redusa participare la alegeri din 1990 incoace. Desi gonflat prezidential, PD a ratat miza reala, pentru ca a esuat sever in tentativa de a obtine imaginea partidului care poate face singur guvernul, asa cum se iluziona seful statului. Iar rezultatul peste prag al PLD este o problema nu pentru PNL, ci pentru PD. Pe care il paraziteaza si i-a furat electorat.
Scrutinul europarlamentar a fost un test electoral pentru confruntarea interna. Din perspectiva alegerilor viitoare, beneficiarul alegerilor actuale poate fi considerat PNL. Rezultatul in sine pare foarte bun date fiind campania anti-PNL si faptul ca partidul nu s-a deranjat electoral. Esential e ca PNL a primit un bonus de la alegatorii nemultumiti de presedintele Basescu si beneficiaza in consecinta de acest trend cu mare potential de polarizare: contabilizarea voturilor antiprezidentiale. Dar liberalii merg la esec daca vor continua pasivitatea, magulindu-se cu un scor primit cadou. Doar pentru ca PNL nu s-a lasat desfiintat si e perceput ca adversar prezidential. O identitate electorala pe care unii o descurajeaza, desi ea poate constitui premisa victoriei liberale.
Potentialul PNL este mult mai mare si putea obtine mult mai mult, cu o minima mobilizare. Tinta PNL este recuperarea electoratului de dreapta inselat de presedintele Basescu si migrat la PD. Iar esecul presedintelui Basescu la referendum este semnalul ca poate fi invins categoric la viitoarele alegeri, daca se confrunta cu un contracandidat serios si motivat. Numai ca PSD este macinat de lupte interne, iar PNL doarme.
Traian Basescu si PD ignora lectia ca mascarada antiguvernamentala nu erodeaza PNL, ci orienteaza electoratul antiprezidential spre liberali. PNL, PSD si UDMR il pot izola pe presedinte. Singur cu PD si PLD, ii va incaiera. A si facut-o. Nu poate altceva. Cu oricine, in orice combinatie, presedintele Basescu merge la distrugere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.