Companiile romanesti nu sunt interesate sa aduca forta de munca din strainatate, desi cei mai multi angajatori recunosc ca au probleme atunci cand trebuie sa gaseasca lucratori, arata un studiu realizat de Fundatia Soros, citat de Mediafax. Potrivit
Companiile romanesti nu sunt interesate sa aduca forta de munca din strainatate, desi cei mai multi angajatori recunosc ca au probleme atunci cand trebuie sa gaseasca lucratori, arata un studiu realizat de Fundatia Soros, citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, managerii prefera angajarea romanilor plecati in strainatate.
Studiul "Piata fortei de munca din Romania si imigratia", prezentat ieri, a cuprins 600 de firme, impartite in trei subesantioane a cate 200, din fiecare dintre domeniile constructii, industrie textila si hoteluri. Potrivit datelor inregistrate, doar 7% dintre companiile cuprinse in studiu si-au manifestat intentia de a aduce forta de munca din strainatate, iar 9% se declara indecise.
Daca in cazul industriei textile, problemele cu forta de munca este probabil sa fie legate mai degraba de calitatea slujbelor, in special nivelul redus de salarizare si de fluctuatia mare de personal, in cazul constructiilor si al industriei ospitalitatii problema este posibil sa fie legata de cauze structurale ce tin de nivelul de calificare a fortei de munca disponibile.
Potrivit studiului, aducerea de personal din strainatate este nu numai o practica putin raspandita, ci si foarte recenta, primele cazuri aparand in 2000. De altfel, romanii plecati in strainatate reprezinta o resursa pe care angajatorii au inceput sa o exploateze catre sfarsitul anilor '90, iar tendinta s-a accentuat in ultimii ani, cand cresterea salariilor in Romania, manifestarea problemelor in gasirea de personal si cresterea experientei de migratie fac posibila atragerea migrantilor catre slujbe din tara.Dificultati in angajarea fortei de muncaDin studiu a mai reiesit ca peste trei sferturi dintre managerii chestionati au mentionat emigrarea muncitorilor romani ca fiind un factor care afecteaza in mare masura capacitatea lor de a angaja personal, aceasta opinie fiind mai larg raspandita in randul managerilor firmelor de constructii. Totodata, 40% dintre managerii chestionati au mai mentionat, dincolo de emigrare, slaba pregatire a tinerilor absolventi, concurenta si nivelul salarizarii.
"Am intrebat managerii firmelor care se confrunta cu dificultati in angajarea de forta de munca de cat timp au aceasta problema. Peste 50% dintre ei au raspuns ca se confrunta cu probleme in gasirea de lucratori disponibili de cel putin doi ani, iar circa un sfert din ei spun ca din 2006 au inceput aceste constrangeri legate de forta de munca", a declarat sociologul Monica Şerban.
"Per ansamblu, peste 70% dintre angajatori considera ca este destul de - sau foarte - probabil ca in viitorul apropiat sa se confrunte cu probleme in gasirea de personal atunci cand vor avea nevoie. Ponderea celor cu asteptari negative este mai mica in cazul industriei textile (66%), comparativ cu cea din industria ospitalitatii (77%). In randul celor care intentioneaza sa-si mareasca numarul de angajati in urmatorul an, ponderile celor care impartasesc astfel de asteptari negative sunt relativ similare, indiferent de domeniul de activitate", se mai arata in studiu.
Totodata, Monica Şerban a precizat ca experienta anterioara cu probleme legate de asigurarea fortei de munca necesare determina ca peste 80% dintre angajatori sa se astepte pe termen scurt la probleme in gasirea de lucratori, in timp ce in cazul celor care nu s-au confruntat pana in prezent cu astfel de probleme, ponderea este undeva la jumatate.
"Fara ca diferenta sa fie mare, pare a exista totusi o oarecare preferinta pentru romanii care lucreaza in strainatate. Cunostintele de limba, convingerea ca experienta de munca in strainatate schimba mentalitatea, rezolvarea cheltuielilor de cazare pot fi cateva dintre explicatiile pentru o asemenea preferinta", sustin initiatorii studiului.
Daca cea mai mare parte din companiile din esantion a gasit solutii pentru a raspunde problemelor legate de nevoia de personal, exista totusi un procent destul de mare (17%) care a fost nevoit sa reactioneze prin restrangerea activitatii.17.000 de locuri de munca neocupatePotrivit studiului, 30% dintre firmele din industria textila, 16% din domeniul hotelier si 13% din constructii au avut locuri de munca disponibile neocupate mai mult de 2 luni pe parcursul anului 2007.
In ceea ce priveste ponderea deficitului in volumul de angajari noi, situatia variaza semnificativ intre cele trei domenii. In domeniul constructiilor, rata deficitului este de 10%, in timp ce, in cazul hotelurilor si al restaurantelor, aceasta este de aproape 20%, maximul inregistrandu-se in domeniul textil, de 25%. In termeni absoluti, o estimare a acestui deficit indica aproximativ 17.000 de locuri de munca neocupate in toate cele trei domenii, timp de cel putin doua luni de-a lungul anului.
Printre solutiile identificate se numara aducerea de forta de munca din zone in care aceasta reprezinta o resursa in exces, deplasarea activitatilor companiei catre zone bogate in resurse de forta de munca, dezvoltarea si utilizarea la nivel maxim a resurselor existente sau externalizarea unei parti a activitatilor companiei.
Potrivit studiului, pentru a face fata dificultatilor in gasirea de personal, angajatorii intervievati au optat in principal pentru investitii in cresterea productivitatii (83%) sau in tehnologizare (76%). O treime dintre firme a recurs la modificarea programului de lucru sau la categorii de personal a caror implicare in munca are un caracter temporar.
Monica Şerban a amintit ca tarile in care astazi romanii muncesc in numar mare (Italia, Spania) au schimbat, in mai putin de 50 de ani, statutul de tari de emigratie pentru cel de tari de imigratie, acest lucru fiind posibil datorita faptului ca pe piata fortei de munca a statelor respective este nevoie de lucratori.
Angajatorii romani care si-au exprimat intentia de a aduce forta de munca straina au in vedere tari precum Bulgaria, Iugoslavia, Macedonia, Serbia, Ucraina, Moldova sau Turcia. Potrivit studiului, la sfarsitul lunii septembrie 2007, in cele trei domenii de activitate analizate, activau 795.000 de persoane, reprezentand circa 17% din numarul total de angajati. Jumatate din acesti angajati lucreaza in domeniul constructiilor, iar industria textila a pierdut in perioada septembrie 2006 - septembrie 2007 aproape 10% din volumul fortei de munca ocupate, reprezentand circa 30.000 de angajati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.