Filmul regizat de Alexandru Solomon, "Razboi pe calea undelor", are premiera astazi la Bucuresti. Un documentar despre sectia romana a postului Radio Europa Libera.

Productia cinematografica ii are drept protagonisti pe Monica Lovinescu, N
Filmul regizat de Alexandru Solomon, "Razboi pe calea undelor", are premiera astazi la Bucuresti. Un documentar despre sectia romana a postului Radio Europa Libera.

Productia cinematografica ii are drept protagonisti pe Monica Lovinescu, Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu, Serban Orescu, Nestor Ratesh, Doina Cornea si Vasile Paraschiv, pe Ilie Merce, dar si pe Ilich Ramirez-Sanchez, cunoscut intregii lumi sub numele de Carlos "Sacalul".


AGENDÃ…. Premiera filmului a avut loc ieri, la orele 19:30, la cinematograful Scala din Bucuresti, in prezenta protagonistilor si a echipei care a participat la realizarea filmului, pelicula urmand a fi prezentata in cinematografele din capitala incepand de astazi. Avanpremiera filmului a avut loc la 22 octombrie la Sibiu, in deschiderea Astra Film, fiind urmata de participarea la prestigioasele festivaluri internationale de film documentar DOK Leipzig si IDFA Amsterdam. Dupa premiera de la Bucuresti, filmul va rula in cinematografele din tara, cu spectacole speciale in orasele mari.


DOCUMENTAR. "Razboi pe calea undelor" este un lungmetraj documentar despre sectia romana a postului Radio Europa Libera, despre propaganda si terorism in timpul Razboiului Rece. Filmul reconstituie o neasemuita poveste de dragoste si ura, tesuta in jurul a ceva ce nu se poate vedea, atinge sau cantari: undele radio. Rolul cel mai important il joaca aceste unde si dubla lor semnificatie: este vorba de un razboi intre undele radiofonice si radiatiile mortale.


In anii a€™70-a€™80, Radio Europa Libera reprezenta confidentul a milioane de romani si supapa de evacuare a nemultumirilor lor. Insa pentru oamenii regimului, postul de radio era un dusman de moarte; l-au angajat chiar pe Carlos "Sacalul" sa le rezolve problema.


CONFLICT. Toate personajele acestei povesti se confrunta din nou in "Razboi pe calea undelor": cei de la radio, fostele voci fara chip; ascultatorii, prietenii lor din tara; securistii, ascultatorii tuturor; teroristi internationali; disidenti si secretari de partid - romani, germani, americani, francezi si de alte nationalitati.


Autorul filmului, cunoscutul regizor documentarist Alexandru Solomon, afirma: "Explicatia bolii care ne macina democratia poate fi gasita in istoria recenta. Cum au putut teama si coruptia sa ingenuncheze o intreaga societate? Cat de usor am renuntat la libertate? Se poate invata democratia de la radio? "Razboi pe calea undelor" este un film necesar, parte a unei operatiuni de curatire mult asteptate in Romania, ca si in intreaga Europa de Est".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.