Dintre toti politicienii ieseni d-l profesor N. Costachescu aduce o nota aparte in activitatea politica a Iasului. D-sa nu este nici dintre acei politicieni de duzina care se prostituiaza pentru mici beneficii pe care le acorda politica, dupa cum nu
Dintre toti politicienii ieseni d-l profesor N. Costachescu aduce o nota aparte in activitatea politica a Iasului. D-sa nu este nici dintre acei politicieni de duzina care se prostituiaza pentru mici beneficii pe care le acorda politica, dupa cum nu este nici dintre aceia care urmaresc scopul strict personal ce poate fi atins in campul de activitate pe care il ofera viata publica.
Domnul prof. N. Costachescu a fost si ministru, a fost si presedinte al Senatului si desi a avut asemenea demnitati in viata publica a tarii, totusi a ramas acelas om, acelas democrat convins, acelas visator in realizarea unor idei in slujba carora se afla de atata vreme. De aceia l-am sustinut cu toata caldura atunci cand a candidat la Senatul consiliilor comunale si judetene. Noi eram convinsi ca mai presus de interesele partidului, d-sa va sti sa apere interesele Iasului. Acum cand s'a produs fuziunea dintre taranisti si lupisti, d-l prof se simte mai in largul sau prin inocularea de democratie ce s'a facut partidului prin aceasta fuziune.
Si, salutand aceasta fuziune, d-l prof Costachescu, cu aceiasi duiosie cu care impresioneaza intotdeauna pe cei cari il asculta, a spus, privind in viitor:
- "Biruinta va fi a noastra!"
Sa fie biruinta vrea toata lumea aceia insetata de democratie; sa fie biruinta vrea toata lumea aceia care nu vede in politica decat un "mai bine", acea iluzie dupa care de un veac alearga mereu omenirea intreaga; sa fie biruinta vrea multimea aceia de nedreptatiti si umiliti in goana dupa adevar; sa fie biruinta, cu aceste ganduri , uram si noi.
Si totusi ne copleseste o intrebare, o intrebare nascuta din atatea si atatea deziluzii:
- "Oare biruinta national taranismului va fi si biruinta democratiei?"
ZIUA, 9 martie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.