Magazinele de bijuterii nu mai prezinta garantii. Inspectorii OPC au depistat aur nemarcat, de provenienta dubioasa, in bijuteriile autorizate. Cumparatorii sunt sfatuiti sa verifice obiectele cumparate la sediile BNR.

Controalele desfasu
Magazinele de bijuterii nu mai prezinta garantii. Inspectorii OPC au depistat aur nemarcat, de provenienta dubioasa, in bijuteriile autorizate. Cumparatorii sunt sfatuiti sa verifice obiectele cumparate la sediile BNR.

Controalele desfasurate la magazinele de bijuterii din tara au scos la iveala nereguli grave in acest domeniu. Inspectorii Protectiei Consumatorilor au inchis peste 50 de magazine si au confiscat aproape opt kilograme de aur. Conducerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a dispus efectuarea unui control national care a avut in vedere respectarea prevederilor legale la comercializarea bijuteriilor din metale pretioase si pietre pretioase. Astfel, au fost verificati 616 operatori economici, pentru deficientele constatate aplicandu-se 137 avertismente si 254 amenzi contraventionale, in valoare de 750.500 lei. Inspectorii au constatat ca 34 de operatori economici au fost sanctionati pentru desfasurarea activitatii fara autorizatie sau cu autorizatia nevizata. Totodata, 50 de operatori economici au fost depistati ca vindeau bijuterii marcate gresit sau nemarcate (fie bijuteriile nu erau marcate cu marca de garantie proprie sau cu marca de certificare, fie marca aplicata era ilizibila sau incompleta). Dintre firmele verificate, sapte aveau dotari tehnice necorespunzatoare. Astfel, lipseau piatra de analiza - piatra lydia, cheile etalon pentru metale pretioase, sticlutele cu dop rodat si picuratorul de culoare bruna pentru pastrarea reactivilor, reactivii specifici titlurilor legale, lupa cu putere de marire minim 10 x, hartia abraziva si hartia absorbanta. Inspectorii OPC au descoperit, la 80 de operatori economici, si abateri privind informarea consumatorilor, respectiv neafisarea plachetei cu numarul TELCONS, precum si adresele si numerele de telefon ale OJPC-urilor - la 80 operatori economici. De asemenea, 261 de societati nu furnizau date privind denumirile pietrelor continute in bijuterii, pretul pe bucata al bijuteriilor, pretul pe gram si natura pietrelor din montura bijuteriilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.