Angela Similea s-a nascut cu un har: o voce cu nuante de cristal, cu un timbru aparte, inconfundabil.

Cantecul a insotit-o pe Angela Similea de cand se stie. Desi era un copil timid, cand venea vorba despre muzica isi crea o "lume" aparte.
Angela Similea s-a nascut cu un har: o voce cu nuante de cristal, cu un timbru aparte, inconfundabil.

Cantecul a insotit-o pe Angela Similea de cand se stie. Desi era un copil timid, cand venea vorba despre muzica isi crea o "lume" aparte. La trei ani sustinea primele reprezentatii pe o "scena" inedita. Canta in tramvai. Isi alegea special momentul: cand in preajma era mai multa lume... Ulterior, scena din tramvai a fost schimbata, iar Angela a inceput sa-si formeze primul  repertoriu ascultand, la radio, artisti de prestigiu. "In linistea serii, urcam intr-un copac si, aflata un pic mai sus de restul lumii, incepeam sa cant. Cantam de toate. O data ce difuzorul a adus in casele tuturor vocea radioului, ascultam tot ce se transmitea pe atunci. Iar «repertoriul» meu era alcatuit in consecinta. Simteam o stare speciala, de bucurie, cantand. Am inceput sa constientizez ca imi placea sa le cant", isi aminteste cu nostalgie interpreta. Chemarea muzicii si-a spus cuvantul pe masura ce Angela crestea. "Unul dintre visurile mele de copil a fost sa am un pian. In vremurile acelea era imposibil sa le cer parintilor mei asa ceva. Si atunci am gasit o solutie: pe stinghia mesei din bucatarie mi-am desenat clapele si «ma acompaniam»".


CHEMARE. Modelul sau de daruire? O interpreta de exceptie: Maria Tanase, care, la randu-i, stia sa ofere publicului o particica din sufletul sau la fiecare spectacol. In liceu, profesorul de muzica Marin Teofil a recunoscut la Angela calitati muzicale deosebite. "Eram solista a corului. Profesorul de muzica Marin Teofil a simtit ca nu e suficient pentru mine si m-a prezentat compozitorului George Grigoriu. Acesta m-a ascultat si la randul sau m-a indrumat catre profesoara Florica Orascu. Dumneaei a fost mentor multor colegi din generatia mea: Aura Urziceanu, Dida Dragan, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobantu, Olimpia Panciu, Dorin Anastasiu si altii. Am lucrat superb impreuna. Maniera in care lucra cu noi era impecabila, nemaivorbind de faptul ca il aveam profesor corepetitor pe Marius Teicu. Doamna Orascu se preocupa de viitorul nostru si invita la clasa compozitori, realizatori de emisiuni de televiziune, oameni de radio, regizori sa ne asculte", isi aminteste Angela Similea. Asa l-a cunoscut pe Marcel Dragomir sau pe Titus Munteanu.


RAMPÃ… DE LANSARE. In 1970, sortii au hotarat sa participe la Festivalul International "Cerbul de Aur" de la Brasov. Vocea sa speciala a cucerit juriul, care i-a oferit Cerbul de Argint. De atunci, publicul o intampina la urcarea pe scena cu respect. O aplauda in picioare, minute in sir, inainte de a canta. Compozitori celebri i-au incredintat melodii de neuitat ce au ajuns pe buzele tuturor. Au compus special pentru Angela: George Grigoriu, Marcel Dragomir, Marius Teicu, Ion Cristinoiu, Cornel Fugaru, Marian Nistor, Ionel Tudor, Ovidiu Komornyik. Incununate prin vocea sa cristalina, melodiile au devenit slagare... "Angela Similea este o Regina a cantecului: ea innobileaza tot ce canta. Ea transforma intr-o sarbatoare gestul subtil si inimitabil de a transmite sensibilitatea unui cantec. Atenta la nuante, la rostirea melodiei si a versurilor - ceea ce in cantec mi se pare ca se intampla foarte rar - , Angela s-a nascut cu darul de a fi o mare artista", spune poetul Aurel Storin.


GLAS INCONFUNDABIL. "Angela a muncit permanent, refuzand sa fie doar o «frumoasa», asa cum se mai intampla... A vrut de la sine tot mai mult. Publicul o iubea in primul rand pentru glasul ei ingeresc, frumusetea fizica fiind doar o completare", spune Aurora Andronache, realizatoare de emisiuni muzicale tv. Daca vrei sa o cunosti insa in profunzime, trebuie sa-i asculti cantecele. Adevarata Angela Similea este in ele.


  DÅRUIRE. Angela, o interpreta fara egal, care stie sa patrunda in inimile celor care o ascultaPASIUNE
"In linistea serii, urcam intr-un copac si, aflata un pic mai sus de restul lumii, incepeam sa cant. Cantam de toate. O data ce difuzorul a adus in casele tuturor vocea radioului, ascultam tot ce se transmitea pe atunci. Iar «repertoriul» meu era alcatuit in consecinta. Simteam o stare speciala, de bucurie, cantand. Am inceput sa constientizez ca imi placea sa le cant"
Angela Similea

DAR
"Angela Similea este o Regina a cantecului: ea innobileaza tot ce canta. Ea transforma intr-o sarbatoare gestul subtil si inimitabil de a transmite sensibilitatea unui cantec. Atenta la nuante, la rostirea melodiei si a versurilor - ceea ce in cantec mi se pare ca se intampla foarte rar - , Angela s-a nascut cu darul de a fi o mare artista"
Aurel Storin - poet

VOCE
"Angela a muncit permanent, refuzand sa fie doar o «frumoasa», asa cum se mai intampla... A vrut de la sine tot mai mult. Unii au considerat pe nedrept ca frumusetea Angelei poate fi un dezavantaj. Publicul o iubea in primul rand pentru glasul ei ingeresc, frumusetea fizica fiind doar o completare"
Aurora Andronache - realizatoare de emisiuni muzicale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.