Allianz-Ţiriac Pensii Private estimeaza ca va administra active de circa 60 mil. euro la sfarsitul lui 2008, pe pilonul II, data la care va inregistra peste 800.000 de acte de aderare, a declarat ieri directorul general al companiei, Crinu Andanut.
"Vrem sa facem un cross selling (vanzare de produse aditionale unui client) in cele ce priveste vanzarea pensiilor obligatorii si pensiilor facultative, una dintre prioritatile companie fiind cresterea bazei de clienti pe zona de pensii facultative", a precizat acesta.
El a mai spus ca unii agenti ai companiei au vandut deja cele doua produse "la pachet".
La 21 noiembrie, fondul de pensii obligatorii, AZT Viitorul Tau, inregistrase dupa primele doua luni un numar total de 544.042 de participanti validati si 23.362 de participanti validati cu rezerva. Andanut a precizat ca la 17 ianuarie 2008 participantii validati cu rezerva ori vor fi scosi definitiv din fondul de pensii, ori vor fi validati.
''Companiile de pe piata pensiilor private obligatorii ar putea avea active in administrare de 200 mil. euro la finele lui 2008 (in conditiile in care colectarea incepe in martie-aprilie), dupa ce peste 3 mil. dintre romani vor semna pentru un fond de pe pilonul II'', a mai spus Crinu Andanut.
El a adaugat ca procesul de aderare la pensiile private obligatorii va mai dura 2-3 ani, din cauza agentilor de marketing care vor incerca sa-si faca o sursa de venit anuala din transferul participantilor.
Acesta considera ca foloasele ar trebui limitate prin lege si nu procedura de transfer in sine.
''Afacerea de transfer este dreptul legal al participantului si clientul trebuie sa stie cat castiga agentul din transferul sau'', a precizat directorul companiei.
Andanut a adaugat ca un volum mare de active permite o flexibilitate a plasamentelor mai mare decat in cazul fondurilor facultative.
Totodata, pensiile facultative inregistrau la 27 noiembrie 2007 20.000 de clienti, apropiindu-se tot mai mult de obiectivul propus, cca 30.000 de clienti pana la finele anului.
Astfel, AZT Moderato avea un activ net de cca 1,8 mil. lei si un numar de 13.304 participanti, dintre care 9.797 cotizati, iar AZT Vivace - 7.064 participanti, dintre care 4.795 cotizati si un activ net de 590.865 lei.
Pentru 2008, seful Allianz-Ţiriac Pensii Private estimeaza cresteri semnificative comparativ cu acest an, in principal datorita dezvoltarii segmentului companiilor (corporate), in conditiile in care tot mai multe firme isi includ in buget sumele aferente contributiei la pensia angajatilor pentru 2008.
Volumul total de active administrate la finele lui 2008 va fi de peste 10 mil. euro si un numar de peste 50.000 de clienti noi atrasi, dintre care cel putin 50% in zona corporate.