Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, recent, intr-o conferinta de presa, ca este incorect ca STS sa achizitioneze, prin intermediul unui precontract, 17.000 de SIM-uri, care sunt distribuite in sectiile de votare din tara, pentru colectare
Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, recent, intr-o conferinta de presa, ca este incorect ca STS sa achizitioneze, prin intermediul unui precontract, 17.000 de SIM-uri, care sunt distribuite in sectiile de votare din tara, pentru colectarea de date in ziua alegerilor. Chestionate de 'Gardianul>> in legatura cu acest subiect institutiile implicate in monitorizarea sau organizarea alegerilor nu au reusit sa ofere raspunsuri clare, ba mai mult, au incercat sa paseze responsabilitatea de la una la alta. In acest context se ridica mai multe intrebari. Era intr-adevar necesara achizitionarea unui numar atat de mare de sim-uri? Cine a stabilit numarul necesar de sim-uri? Care a fost nivelul de securizare a datelor transmise prin sms avand in vedere noul sistem aplicat care a fost testat intr-un timp insuficient? A existat posibilitatea ca, datorita vulnerabilitatii sistemului, institutii sau persoane sa beneficieze de date din timpul desfasurarii alegerilor inainte ca acestea sa fie facute publice? Mai trebuie aici ridicat inca un semn de intrebare. Asa cum ziarul 'Gardianul>> a mai atras atentia, operatorii de telefoni e mobila au semnate protocoale de colaborare cu SRI, institutie ce poate dispune interceptari telefonice. Astfel ca semnele de intrebare la adresa securizarii datelor transmise prin intermediul telefoniei mobile se adancesc. In urma unei adrese a ziarului nostru, compania de telefonie mobila Orange a precizat ca nu comenteaza in nici un fel pe subiectul sim-urilor achizitionate de catre STS.

Dragnea a mai aratat ca, in opinia PSD, nu era oportuna implicarea STS in obtinerea de date pentru ca INS sa transmita informatiile despre prezenta la urne, intrucat pana in acest moment INS nu a beneficiat de sprijinul STS si totusi a oferit aceste informatii. Dragnea a mai spus ca in aceasta operatiune de colectare de date este implicat inclusiv Serviciul 112 (numarul special de urgente). Secretarul general al INS Gabriel Jifcu a incercat sa explice pentru 'Gardianul>> cum anume a functionat colaborarea dintre Institut si STS si ce a presupus aceasta pe perioada celor doua scrutinuri consumate saptamana trecuta. Astfel, acesta a precizat ca, intr-adevar, pana in aceasta primavara INS a colaborat cu firme private pentru a-si asigura o mai buna functionare pe perioada alegerilor. Insa, chiar din initiativa personala a lui Gabriel Jifcu, INS a decis sa lucreze cu STS pentru a beneficia de preturi mai mici la servicii si pentru a dispune de un sistem de comunicatii mai bine securizat si cu mai putine interferente, care sa nu mai cedeze la o eventuala supraincarcare. Jifcu a tinut sa mai precizeze ca oricum aceasta colaborare este facuta conform legii si este parafata prin hotarari de guvern. De asemenea, el a mai explicat ca la scrutinurile de saptamana trecuta a fost totusi o premiera, si anume folosirea unei noi aplicatii informatice care a permis raportarea prezentei la vot prin sms. Mai exact, presedintii sectiilor de votare monitorizate primeau la ore prestabilite prin lege un sms, la care erau obligati sa dea reply, cu prezenta la vot. La aceasta aplicatie au lucrat in colaborare atat INS, cat si STS. Pentru ca ea sa functioneze, STS a pus la dispozitie in sectiile de votare terminale de telefonie mobila sau sim-uri, acolo unde presedintii de sectii de vot dispuneau de aparat. Pe de alta parte, Gabriel Jifcu, dar si reprezentanti ai Biroului Electoral Central au precizat ca STS a asigurat terminale de telefonie mobila doar pentru locurile unde nu exista o alta posibilitate de comunicare. Insa, informatiile sunt contradictorii. Daca noul sistem a functionat prin sms, pe terminale mobile, ar rezulta ca toate sectiile de votare monitorizate in vederea statisticii ar fi trebuit dotate cu telefoane mobile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.