„Pentru cine sa organizez? Pentru Voiculescu care, cu cinci televiziuni, n-a facut doi la suta?"

Replica de mai sus ii apartine presedintelui Basescu si a fost rostita in noaptea de dupa alegeri, la sediul PD din Modrogan, in momentul in care seful statului a fost intrebat de un reporter daca are de gind sa repete referendumul. Am citit-o si am recitit-o de citeva ori pentru ca, sint convins, replica aceasta vine in continuarea frazei prin care presedintele recunostea ca absenteismul de la referendum si alegeri s-a constituit intr-o lectie inclusiv pentru el, chiar daca nu ne-a spus exact ce invataminte a tras dupa esecul din 25 noiembrie.

Citindu-i declaratia facuta in Modrogan, m-am dus cu gindul la emisiunea „100%" pe care am realizat-o cu Traian Basescu pe 22 noiembrie, la Realitatea TV. In una dintre numeroasele pauze publicitare, dar mai apoi si in direct, l-am intrebat pe presedinte cum poate decide un popor, fie el si istet cum este al nostru, in chestiunea votului uninomanal, cind se stie bine ca specialisti in sisteme electorale se exprima, de zeci de ani, pro si contra diferitelor variante ale acestui vot fara sa fi ajuns la o concluzie. Si am mai indraznit sa-i spun sefului statului ca exista momente foarte importante in istoria unei natiuni cind elitele politice si cele ale societatii civile sint datoare sa-si asume reforme si decizii sensibile sau mai greu de explicat. Poporul este, cu siguranta, suveran, dar, uneori, poate fi depasit de situatii. Atunci e nevoie de oameni politici intelepti care sa aleaga pentru popor cea mai buna varianta dintre cele posibile.

N-am sa uit niciodata privirea lui Traian Basescu din acele momente. Otel. In doua secunde otelul a luat foc si a inceput tirada vorbelor mari despre poporul care nu greseste niciodata. Cu un entuziasm despre care mi-e greu sa spun sau sa cred ca ar fi fost mimat, presedintele a inceput sa-si aminteasca intimplari cu oameni simpli din campania referendumului pentru suspendare. Cum taranci din nu stiu ce comuna ii faceau cu ochiul, spunindu-i ca stiu ele ce smecherie au pus la cale liberalii si pesedistii si ca vor avea grija sa voteze asa cum trebuie. „Romanii sint mai inteligenti decit credem noi, domnule Turcescu", mi-a spus atunci presedintele si n-am mai apucat decit pe jumatate sa-i raspund ca nu despre asta era vorba, ci despre nevoia de asumare a raspunderii politice.

La doua ore dupa inchiderea urnelor, intr-o declaratie televizata de la Cotroceni, Traian Basescu parea sa fie acelasi: cu glas stins, recunostea ca, prin neprezentarea la referendum, romanii i-au dat chiar si lui o lectie.

Mi-am spus atunci, iata, avem un presedinte care crede sincer ca poporul are intotdeauna dreptate si, mai ales, nu indrazneste sa se supere pe acel popor. Fals! O ora mai tirziu, coborind treptele sediului PD din Modrogan, Traian Basescu n-a mai rezistat si a izbucnit: „Pentru cine sa repet referendumul, pentru Voiculescu care, cu cinci televiziuni, n-a facut doi la suta?". Pentru prima oara in public si cu maxima franchete, dar minat, probabil, de furie si de nervi, seful statului a dat friu liber supararii pe popor. Un popor care, se subintelege, l-a dezamagit neprezentindu-se la urne.

Vorbe mari despre romanii care vor sau romanii care nu vor vom mai auzi, cu siguranta, din gura lui Traian Basescu. Avem un presedinte care, pina deunazi, chiar a crezut ca a descoperit formula de descifrare a vointei maselor. De mai multe ori l-am auzit rostind fraze sforaitoare despre cit de priceput este in a intelege ce asteapta de la el cei care l-au ales. Intr-un astfel de context, continuind, de data aceasta doar imaginar, dialogul inceput intr-o pauza publicitara a emisiunii „100%", indraznesc sa va intreb, domnule presedinte: sinteti sigur ca ati inteles ce v-au transmis cei 75% dintre romanii cu drept de vot ramasi acasa?