Statiunea hunedoreana se gaseste in Muntii Valcan, pe Valea Jiului de Vest. Culmea principala se inalta la peste 1.400 de metri altitudine, in partea de est remarcandu-se inaltimile Straja - Mutu, in vreme ce in extremitatea vestica se afla Creasta
Statiunea hunedoreana se gaseste in Muntii Valcan, pe Valea Jiului de Vest. Culmea principala se inalta la peste 1.400 de metri altitudine, in partea de est remarcandu-se inaltimile Straja - Mutu, in vreme ce in extremitatea vestica se afla Creasta Oslei. Prima ninsoare serioasa se inregistreaza mai intai pe culmile inalte si vine prin noiembrie. Ultimele petice de zapada se curata pe Oslea si pe Straja in aprilie-mai.


DEZVOLTARE. Dintre toate statiunile din judetul Hunedoara, Straja este locul cu cele mai bune conditii. Vorbim aici atat despre cazare, cat si despre starea partiilor. Mai mult, probleme din ultimele sezoane si-au gasit rezolvarea in vara acestui an. Astfel, groapa de gunoi, care se gasea pana acum chiar la intrarea in statiune si intampina turistii cu un miros insuportabil, a fost mutata. Locul este de nerecunoscut. Marea realizare este cu totul alta. Drumul care face legatura cu orasul Lupeni a fost asfaltat in totalitate. Puteti urca pana in Straja chiar si cu Matiz, mai ales ca soseaua se intinde pana la Cabana Minerilor. ßi lucrurile nu se opresc aici. A fost amenajata chiar si o parcare. Asta e chiar tare, nu? Prin programul initiat de Guvernul Romaniei se incearca aprobarea unui proiect in urma caruia sa fie construita o telegondola care sa faca legatura intre Lupeni, Straja, Varful Mutu si Pasul Valcan.


VARIANTÃ…. Pentru cine nu are masina, accesul se face in felul urmator. Cu trenul sau autocarul pana la Petrosani, dupa care continuati drumul pana in Lupeni cu o cursa maxi-taxi. Coborati la indicatorul "spre Straja" si mergeti pe Strada Calea Braii pana la a doua bifurcatie. Faceti la dreapta si dupa zece minute de mers pe jos ajungeti la telescaun. Partiile sunt deservite de teleschiuri si sunt dotate cu nocturna. La Straja nu administratorul face programul instalatiilor de transport pe cablu, ci schiorii. Seara se schiaza pana cand turistii pleaca de pe partie rapiti de oboseala si de frig. In ultimul sezon au inceput sa ajunga aici nu doar turisti din Banat, ci din toata tara. Preturile sunt mult mai mici fata de celelalte statiuni de schi. La Cota 1.550 se afla Crucea Eroilor, monument ridicat in cinstea celor care au luptat aici in cel de-al doilea razboi mondial. Mai jos se gaseste Schitul Straja.

 Rau de Mori vine din urmaPe langa Straja si Parang, o alta statiune de schi care incepe sa fie cautata tot mai mult de turisti este Rau de Mori. Practic, partiile sunt amplasate pe versantul nordic al Muntilor Retezat, aflat vizavi de Muntii Valcan. Daca vreti un alt reper, ei bine, aflati ca aici se afla conacul Kendeffy, monument istoric vechi de cateva secole. Locul este incarcat de istorie, aici fiind resedinta familiei Candea, care a jucat un rol important in viata Â¥inutului Hategului la inceputul secolului al XIV-lea. Statiunea montana propriu-zisa se gaseste la 1.200 de metri altitudine, pe locul unde s-a aflat vechea colonie muncitoreasca. Desi in ultima perioada s-au construit foarte multe vile si pensiuni, locurile de cazare sunt destul de putine. Din acest motiv, multi turisti vin dimineata si pleaca seara, fiind nevoiti sa faca naveta. Distanta pana la Deva este de 62 de kilometri, in vreme ce la Hateg se ajunge dupa un drum de numai 18 kilometri. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.